Koronavirus obara američke berze

Foto: Pixabay

Američke berze su protekli dan završile sa znatnim gubicima, uprkos činjenice da su Federalne rezerve neočekivano i vanredno snizile kamatne stope za 50 poena zbog epidemije koronavirusa.

Centralna banka SAD je na jučerašnjem sastanku Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) snizila stope po kojima banke međusobno pozajmljuju na raspon od 1% do 1.25%, što je najvažniji alat kojim regulatori stimulišu ekonomski rast.

Dow Jones je tokom poslednje sesije pao skoro 800 poena, odnosno 2,94%. Indeks Nasdaq 100 je izgubio 3,19%, dok je S&P 500 umanjen za 2,82%.

Berze nisu pozitivno reagovale uprkos tome što je i predsednik SAD objavio da je američki Kongres odobrio dodatnih 8,5 milijardi dolara za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Svetska banka i Međunarodni monetarni fond su odvojili vanredna sredstva za borbu protiv COVID-19, a Organizacija za ekonomski rast i saradnju (OECD) je upozorila da će ta bolest prepoloviti globalni privredni rast ako potraje duže ili dobije na intenzitetu.

Fajnenšl tajms (Financial Times) prenosi i da su ministri finansija G7, grupe najznačajnijih ekonomija na svetu, kao i centralni bankari širom sveta najavili da će obezbediti dovoljno sredstava za stimulaciju rasta, odnosno ublažavanja posledica epidemije.

Prema poslednjim dostupnim podacima, od COVID-19 virusa za sada je obolelo oko 93.100 ljudi, dok je 3.162 podleglo infekciji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara