Kostić otvara prvi vetropark u Srbiji

Kompanija MK Fintel vind sutra će u blizini Kule otvoriti vetropark instalisane snage 9,9 megavata (MW), prvo takvo zeleno energetsko postrojenje u Srbiji.

Izgradnju vetroparka u blizini Kule MK Fintel vind, zajednička kompanija italijanske kompanije Fintel energija, javnog preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi, i srpske MK grupe, počela je u februaru 2015. godine.

Prema podacima sa sajta MK grupe, postrojenje koje se sastoji od tri vetrogeneratora "vestas" visine 178 metara, proizvodiće 27 miliona kilovat sati "zelene energije", što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. 

Kompanija MK Fintel vind je uložila blizu 15 miliona evra u projekat izgradnje Vetroparka "Kula", a tom investicijom, kako se ističe, stvoriće se uslovi za otvaranje oko 50 novih radnih mesta u Srbiji. 

Ta italijansko-srpska kompanija najavila je i da će izgraditi još jedan vetropark koji će se nalaziti u okolini Vršca, ukupne vrednosti 11 miliona evra. 

Taj vetropark će, prema MK grupi, "zelenom energijom" snabdevati oko 5.500 domaćinstava. 

Kompanija MK Fintel vind, osnovana 2007. godine, jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom "zelene energije" pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je, kako se navodi, najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji sa projektima snage 300 megavata.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara