Kostić: Srbija bi mogla da se suoči sa manjkom visokobrazovanih kadrova

Predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik Miodrag Kostić izjavio je da bi Srbija u narednih 10 do 15 godina mogla da se suoči sa ozbiljnim manjkom visokoobrazovanih ljudi.

On je otvarajući tradicionalni letnji prijem koji organizuje Srpski poslovni klub Privrednik, kazao da je Srbija gotovo prva zemlja u svetu po broju obrazovanih ljudi koji su otišli iz zemlje.

Kostić, koji je i predsednik kompanije MK Group, kazao je da se od države očekuje da kreira povoljniji poslovni ambijent koji će stvoriti uslove za više kapitalnih investicija, za ulaganje u infrastrukturu, za suzbijanje sive ekonomije, kao i ta veću pravnu sigurnost svih subjekata privređivanja.

"Ne govorim ni o novoj, ni o staroj vladi, već o sistemu i odgovornosti svih izabranih lica na svim nivoima upravljanja i odlučivanja. Posebno mislim na lokalne samouprave koje treba da povećaju efikasnost rada, kao i na bolju kontrolu, jer je to najbolji način za podsticaj privrednog rasta i samim tim zadržavanje obrazovnih i kvalitetnih pojedinaca u Srbiji", kazao je on.

Kostić je naglasio i da je Srpski poslovni klub Privrednik u prethodnom periodu usmerio pažnju na saradnju privrede i nauke, odnosno na njihovo povezivanje, i podržao je Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) kako bi se poslala jasna poruka da privreda i nauka moraju da sarađuju da bi se uskladila ponuda i tražnja na tržištu rada i podržale inovacije koje imaju proizvodni i izvozni karakter.

"Želimo da svojim doprinosom povežemo najbolje studente, akademike i profesore sa privredom i realnim sektorom, kao i da omogućimo primenu njihovog znanja u praksi", naveo je on.

Ministar privrede Goran Knežević kazao je na prijemu da će Vlada Srbije nastaviti borbu za promene u zemlji i ekonomske reforme, ali da u tom poslu očekuje pomoć privrede.

"Želimo najbolje poslovno okruženje, nova radna mesta, efikasnu privredu i tu očekujemo pomoć privrede, jer oni znaju šta je problem i kako da se rešava", kazao je Knežević.

Tradicionalnom letnjem prijemu poslovnog kluba Privrednik prisustvovali su, pored ministra privrede Gorana Kneževića, i ministri poljoprivrede Branislav Nedimović, prosvete Mladen Šarčević, rada i zapošljavanja Aleksandar Vulin, saobraćaja Aleksandar Antić, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, kao i šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik SANU Vladimir Kostić i brojni privrednici.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Pesimisticni optimista

    Vidi ko nam kaze... Kada ti i ostali "privrednici" vratite oteto i odete sa stapom i zavezljajem onda ce biti bolje nama u Srbiji.