FOTO: Pixabay

Kragujevčani otvaraju prostor za mlade tehnologe

FOTO: Pixabay

Udruženje građana „ŠumadigIT" iz Kragujevca saopštilo je danas da će otvoriti „Makerspace" - prostor u kome će mladi učiti da kreativno razmišljaju, programiraju, da se bave osnovama elektronike i robotike, realizuju IT projekte i primene stečena znanja i veštine.

„Na taj način će kao deo tima razvijati i socijanu kulturu koju digitalizacija na žalost može i da oduzme. U našoj laboratoriji stvaranja i znanja će se nalaziti roboti, IOT hardver, arduino mikrokontroleri, senzori, 3D štampači, alati i računari", navodi se u saopštenju.

U Makerspace-u će mladi „učiti i učestvovati u izradi svojih STEM projekata koristeći usvojena znanja i najnovije hardverske i softverske alate koji tehnologiju današnjice približavaju njihovom uzrastu sa vrlo uspešnim rezultatima".

Planirano je angažovanje i određenog broja studenata koji će zajedno sa članovima udruženja pomoći u operativnom funkcionisanju prostora. 

Kao druga aktivnost planirano je takmičenje pod nazivom „Digitalizuj uz igru" u školama u Šumadiji i Pomoravlju u izradi i implementaciji najboljeg IOT (Internet of things) rešenja. 

„Želimo da se ideje i rešenja učenika i studenata odnose na konkretnu primenu tehnologije na našem prostoru, od toga kako će rešiti problem smart navodnjavanja ili ispitati strukturu zemljišta, nivoa voda, transporta, rasvete, korišćenje solarnih panela..." dodaju u ŠumadigIT. 

Pobednici bi bili nagrađeni daljim usavršavanjem u domaćim kompanijama i posetom zemljama čiji se primeri dobre prakse mogu primeniti i u Šumadiji, a predviđena je i novčana nagrada koja je „izuzetno važna kako bi valorizovala uloženi trud pobedničkog tima".  

Za treću aktivnost planirano je održavanje regionalne konferencije u Kragujevcu o digitalizaciji i četvrtoj industrijskoj revoluciji. 

„Želja i nastojanje je da se u Šumadiju dovedu učesnici koji mogu da prenesu iskustva i znanja o temi digitalizacije, digitalne transformacije i digitalne pismenosti", stoji u saopštenju ŠumadigIT.

PROČITAJ JOŠ:

UNICEF poziva startape - 100.000 evra po timu

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara