Foto: Nova ekonomija

Kragujevčani za Bus plus mesečno 14.500 evra

Foto: Nova ekonomija

Elektronske autobuske kartice zameniće dosadašnju papirnu legitimaciju u sistemu gradskog prevoza u Kragujevcu od prvog maja, prenosi Politika.

Kako je rečeno prilikom predstavljanja novog eKG sistema naplate gradskog prevoza, on će funkcionisati kao i beogradski bus-plus, imajući u vidu da Kragujevac već koristi računarski sistem turske firme „Apeks solulišens".

Lokalna samouprava već je zakupila sistem turske firme na dve godine, što će na mesečnom nivou grad Kragujevac koštati 14.500 evra.

Kako navodi Dušan Obradović, direktor gradske Agencije za saobraćaj, postojaće personalizovane i nepersonalizovane elektronske kartice, a cena minimalne dopune biće 250, dok će jedna vožnja iznositi 70 dinara.

Nove kartice prodavće su u 80 trafika, a oni građani koji se opredele da kartu kupe u samom autobusu, moraće da izdvoje 150 dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

Nisi kupio Bus Plus? Ne možeš ni da se žališ, ni da tražiš informaciju

Poslodavci da dokažu da zaposlenima plaćaju prevoz

Za pet godina GSP kupio 95 autobusa, prošle godine nijedan

Kako je Blic nedavno podsetio, ovaj sistem je u Beogradu uveden 1. februara 2012. godine, a ugovor Grada Beograda i firme "Apeks" koja upravlja Busplusom potpisan je na deset godina.

Grad ima mogućnost da u svakom trenutku raskine ugovor uz određenu novčanu naknadu, koja je u početku bila visoka, te se iz godine u godinu smanjivala.

Ulaskom u 2019. godinu, navršilo se osam godina korišćenja ovog sistema, a kako se dalje navodi u Blicu, „prema ranije obelodanjenim papirima, Grad bi sada mogao da raskine ugovor ali da "Apeksu" plati milion evra".

Prema podacima koje navodi ovaj dnevni list, ukupna cena opreme i softvera sa ugradnjom bez PDV-a iznosila je 12.153.232 evra.

Postavlja se pitanje šta bi raskid ugovora doneo gradu Beogradu, osim što više ne bi morao da plaća nadoknadu ovoj firmi od sedam-osam odsto godišnjih prihoda i koja bi bila druga alternativa postojećem sistemu.

Kako Blic zaključuje, „zato se čini da će svima biti najlakše da ugovor istekne početkom 2022. godine, pa da se onda pregovara o njegovoj daljoj implementaciji ili eventualnom raskidu saradnje".


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.