FOTO: Nova ekonomija

Krema koja regeneriše kožu - samo uz dokaz

FOTO: Nova ekonomija

Na kozmetičkom tržištu u Srbiji već duži niz godina zastupljeni su proizvodi na kojima možemo videti različite deklaracije. Vrlo česta je pojava da na deklaraciji stoji da kozmetika može da leči a nalaze se i tvrdnje u kojima stoji da proizvodi hidriraju, regenerišu, zaceljuju i sl. a da to nije dokazano.

Nedavno je u aprilu stupio na snagu Zakon o predmetima opšte upotrebe (objavljen u Službenom glasniku RS br. 25/2019). i Pravilnik o kozmetičkim proizvodima (Službeni glasnik RS br. 60 od 28. avgusta 2019).

Ovim Zakonom i Pravilnikom bliže je uređeno tržište kozmetičkih proizvoda. Naime zakon gotovo u potpunosti donosi poštovanje normi koje postoje i u Evropskoj Uniji. U fokusu je potrošač i njegova bezbednost. 

Pravilnikom se uvodi odgovorna osoba čiji podaci moraju stajati na ambalaži. Ova osoba je odgovorna za prijavljivanje bilo kakvih neželjenih efekata ukoliko se pojave i potrošači ih prijave, kod nje stoji Dosije svakog proizvoda koji se čuva 10 godina nakon prestanka proizvodnje. 

Ovaj Dosije proizvoda je takođe novina, u Evropi je poznat kao PIF. U njemu se nalaze svi podaci o samom proizvodu, sastav, način proizvodnje, rezultati ispitivanja i bezbednosni list. 

Bezbednosni list je dokument koji za svaki proizvod izdaje i piše farmaceut, lekar ili lice koje završilo adekvatne škole. U Evropi postoji i notifikacija kozmetičkih proizvoda u jedinstveni registar dok kod nas tog registra neće biti. Ukoliko uđemo u EU notifikacija će se vršiti na njihovom portalu.

Bitna novina novog zakona je ta da proizvođači moraju raditi u skladu sa Dobrom proizvođačkom praksom. Svaka tvrdnja koju stave na deklaraciju o svojstvu proizvoda npr. intenzivno hidrira kožu, ima anti-age efekat i sl. proizvođači će morati i da dokažu. 

U okviru pravilnika postoji i 10 priloga sa listama dozvoljenih konzervansa, UV filtera, kozmetičkih supstanci kao i lista zabranjenih supstanci. U listama su date i maksimalno dozvoljne koncentracije ovih sirovina u zavisnosti od mesta nanošenja proizvoda. U svakom slučaju uvodi se red u jedno prilično haotično tržište.

PROČITAJTE JOŠ: ZAVRŠENO SA PLAŽAMA, A ŠTA JE SA SOLARIJUMIMA

U Evropi ovo nije ništa novo. Mnogi naši proizvođači koji izvoze proizvode davno su se suočili sa svom ovom dokumentacijom prilikom izvoza i prilagodili je tome. Za male proizođače ostaje da se prilagode. Svakako će biti uticaja i na cenu proizvoda ali ćemo se negovati daleko bezbednije.

Autor:  diplomirani farmaceut, specijalista kozmetologije Marijana Milosavljević
Udruženje EstetikPro
www.estetikpro.rs


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara