KRIK: Nenad Popović visokorizičan za ofšor agenciju

Advokatska kancelarija Eplbi (Appleby) iz koje su procurili papiri u okviru projekta Rajski papiri proglasila je ministra bez portfelja Nenada Popovića za klijenta visokog rizika i otkrila kontroverzne poslove u kojima su učestvovale njegove ruske kompanije, kao i veze koje je imao s finansijerom Markom Ričom, objavio je danas KRIK.

Kako je juče objavljeno, Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara.

"Samo nekoliko dana nakon što je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnologiju, Popović je održao sastanak sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom. To nije predstavljalo iznenađenje, budući da je Popović smatran 'ruskim čovekom u vladi'", naveo je KRIK i dodao da je "poslovnu imperiju" Popović izgradio u Rusiji.

Računovodstvena firma "PriceWaterhouseCoopers" procenila je da je tržišna vrednost njegovih poslova veća od 100 miliona dolara, otkrivaju Rajski papiri, a prenosi KRIK.

Dokumenta pokazuju da se u Popovićevoj mreži ofšor kompanija nalaze one registrovane na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima, kao i da ima firme u Rusiji. 

Nekretnine poseduje u najmanje tri zemlje – Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji.

"Rajski papiri takođe otkrivaju da je Popović, dok je bio potpredsednik Narodne skupštine i član DSS, planirao da reorganizuje svoje bogatstvo i kontrolu nad mrežom ofšor kompanija premesti na Ostrvo Man i osnuje trast u Hong Kongu. Ovi planovi, međutim, nisu se ostvarili", piše KRIK.

Mejlovi koji su procurili u Rajskim papirima pokazuju da je advokatska kancelarija Appleby koja je trebalo da realizuje Popovićeve planove sprovela istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa njegovim poslovima u Rusiji.

Otkriveno je i da mu je poslovni partner bio biznismen Mark Rič, koji je pod optužbama za utaju poreza pobegao iz SAD.

Novinari KRIK-a otkrili su da je Agencija za borbu protiv korupcije protiv Popovića pokrenula tri postupka od kojih su dva još u toku. Drugo osnovno javno tužilaštvo trenutno proverava krivičnu prijavu podnetu protiv njega zbog sumnji za zloupotrebe prilikom privatizacija.

Popović je u evidenciji Appleby označen kao visokorizičan klijent i iz njihove baze podataka izbrisan je 2015. godine.

Dodaje se da je Popović juče zapretio da će tužiti KRIK, pre nego što je cela priča objavljena.

U saopštenju na sajtu njegove stranke, Popović kaže da nikada nije otvorio firme na "rajskim ofšor zonama", kao i da je sam odlučio da prestane da sarađuje sa "Appleby".

"Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje. Korišćenje sadržaja ili delova sadržaja sa našeg portala je slobodno, uz obavezno navođenje izvora i/ili linkovanje ka portalu www.krik.rs. Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava portala i podložno je tužbi", naveo je KRIK.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara