Krizni štab odlučio – Mlađi u školu, stariji kombinacija škola-online

Pixabay

Učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionici u prepodnevnoj smeni, dok će stariji razredi  kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu.Maksimalan broj đaka u učionici biće 15. 

Mlađi učenici će moći da imaju maksimalno četiri časa dnevno i oni će biti skraćeni na 30 minuta.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je rekla za RTS da će najmlađi đaci najvećim delom pohađati nastavu u školskoj sredini jer je procenjeno da je to za njih najbolje.

Naglasila je da će se nastava odvijati uz poštovanje svih mera koje će maksimalno da smanje potencijalni rizik od čirenja respiratornih infekcija.

"Poštovaće se svi principi koji maksimalno smanjuju fizičku mogućnost prenošenja ovog agensa, sa maksimalnim razređenjem gustine smeštaja u učionicama, sa maksimalnim brojem đaka od 15, gde udaljenost sedenja u klupama minimalno jedan i po metar", obasnila je Darija Kisić Tepvačević.

Deca da se naviknu na nošenje maski

Rekla je i da bi najmlađi trebalo da se naviknu na nošenje maski.

"I u školskoj sredini je neophodno da se maske nose, od momenta ulaska, do momenta ulaska u klupu. Takođe, prilikom pričanja, odgovaranja i svuda gde je udaljenost od druge osobe manja od jedan i po metar. Preporučuje se nošenje maski sve vreme bravka, međutim, kada su u pitanju đaci, moguće je da kada slušaju nastavu i sede u klupi, privremeno odlože masku", navela je zamenica direktora Instituta Batut. 

Nastavnici sve vreme da nose masku

Kada su u pitanju nastavnici i drugo osoblje, oni sve vreme boravka u školskoj sredini treba da nose maske, i to na ispravan način. Moguće je da to budu epidemiolopke, hirurške i pamučne maske.

Darija Kisić Tepavčević je dodala da je odlučeno da je to najoptimalniji oblik nastave i da đaci neće menjati mesta. Nakon završetka smena biće rađene dezinfekcije.

Stariji razredi će se za vreme boravka u školama ponašati po istim obrascima, ali zbog brojnosti đaka i načina vršenja nastave, oni će kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu.

Škole će se čistiti pre početka nastave, najmanje dvaput u toku dana, i po pootrebi ukoliko to nalaže epidemiološka situacija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Maja

    Niko nema prava da eksperimenriše sa zdravljem dece. Šta sa decom asmatičarima? Pod kolikim rizikom su tek oni?

  • Mama

    Pa pola sata ili 45 minuta bas se razlikuje????,unisticete nam decu,oni su svakako zajedno na ulicama,druze se bez maski! Stariji i po kaficima! Bitno da se u skolu ne moze po propisima!