FOTO: Krov nad glavom

Krov nad glavom: EU podržava srpski zakon o izvršenju

FOTO: Krov nad glavom

Organizacija „Združana akcija krov nad glavom" održala je danas u podne protest ispred sedišta Delegacije EU u Beogradu zbog, kako navode, podrške koju institucije EU pružaju privatizaciji izvršnog postupka  i zakonu o izvršenju i obezbeđenju uprkos masovnom kršenju prava na dom.

Iz organizacije za Novu ekonomiju navode da se ovo radi uprkos članu 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, koji je ratifikovala i Republika Srbija, a u kome se garantuje pravo na dom, kao jedno od osnovnih ljudskih prava. 

Predstavnike protesta, koje su činili aktivisti Krova nad glavom i član Efektive Jovan Ristić, trebalo je da primi Sem Fabrici oko 12.30h kako je najavljeno u toku protesta. 

Ivan Zlatić, aktivista Krova, međutim kaže da se sa njima sastao čovek koji se predstavio kao Head of Administration i rekao da nema nikoga u zgradi ko bi mogao sa njima da razgovara.

„Rekao je da je ambasador Fabrici na putu, a da su ostali ljudi van zgrade i da će nam biti odgovoreno pisanim putem na naš e-mail, pa će se onda zakazati sastanak", kazao je Zlatić. 

Prema Zlatićevim rečima, predstavnici protesta su mu kazali da očekuju da se Delegacija podseti šta piše u njenim aktima starim 50 godina. 

Aktivista Krova nad glavom kaže da se u izveštaju o napretku Srbije, kada se govori o Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, navodi samo je zakon unapredio izvršni postupak, sa čim se ova organizacija ne slaže. 

Takođe, kako navodi, u izveštaju se uopšte ne spominje da je zakon doveo do masovnog kršenja prava na dom, koji takođe spada u načela Evropske unije, kao i dostupnost pravdi. 

„Pitali smo šta će delegacija da preduzme da zaštiti i taj deo svojih načela i sada taj odgovor očekujemo„ rekao je Zlatić.

PROČITAJTE JOŠ: JAVNE LIČNOSTI LJUTE ZBOG PAPRENIH ZARADA IZVRŠITELJA

KO KUPUJE STANOVE KOJE ODUZMU IZVRŠITELJI?

Na skupu ispred sedišta Delegacije EU, pojavili su se i neki od dužnika, koji su iseljeni ili su u postupku iseljenja poput Dejana Aksentijevića, čiji je stan kupio sin funkcionerke komore izvršitelja; Dobrila Petrović, koju je iselila Mirjana Dimitrijević i to iseljenje naplatila 11.000 evra, kao i Gojko Lalović pukovnik u penziji, koga već mesecima pokušava da iseli Ministarstvo Odbrane iz stana na Bežanijskoj kosi.

Ispred delegacije su učesnici protesta govorili i o nepravilnostima vezanim za Zakon o izvršenju i postupanje javnih izvršitelja, gde su spomenuti i poznati slučajevi iseljenja Mare Džanković, Dobrile Petrović, Branke Havatmi i ostalih.

 V.V.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara