"Krov nad glavom": Sutra iseljenje Vuksanovića, presuda neizvršiva

Foto: Krov nad glavom

Sutra u 12 sati je zakazano prinudno iseljenje porodice Vuksanović iz kuće u Prilepskoj 7, a kako saopštava združena akcija "Krov nad glavom", izvršiteljka Mirjana Dimitrijević u tom slučaju pokušava da sprovede "neizvršivu sudsku presudu".

Kako "Krov nad glavom" navodi, presuda je neizvršiva iz dva razloga, odnosno izreka presude je napisana tako da stoji samo da se Vuksanovići isele iz "kuće na adresi Prilepska 7". Spor se inače vodio oko objekta i vlasničkih prava, a na adresi se nalazi više objekata, dok se u katastru nijedan ne vodi kao kuća.

Izreka presude, koja se gleda prilikom izvršenja, nema dovoljno komponenata da bi se uopšte zaključilo šta je predmet izvršenja.

Drugi razlog je što se iz obrazloženja presude vidi da je predmet spora bila kuća od 66 kvadrata koja je srušena 2000. godine, dodaje se u saopštenju.

"Iz tog razloga je izvršiteljka Mirjana Dimitrijević izvela veštake da utvrde predmet izvršenja. Oni su veštačili onako kako je ona želela, ali se postupak na tome završio. Izvršiteljka nakon njihovog veštačenja nije nigde konstatovala koja je njena odluka, odnosno nigde nije napisala precizniji podatak šta je predmet izvršenja, iako su oni to navodno utvrdili", nastavlja se u saopštenju.

Izvršiteljka preuzela ulogu sudije, sama odlučivala o prigovorima na svoj rad

"Veštaci ne donose odluku, već izvršitelj, a oni samo daju stručno mišljenje na osnovu koga izvršitelj donosi odluku", ukazuju iz "Krova nad glavom".

Tako je izvršiteljka zakazala novo izvršenje i napisala identičan zaključak kao i prvi put „kuća na adresi Prilepska 7“.

"Izvršiteljka uzima kuću od 156 kvadrata, na osnovu presude gde izreka presude ne navodi odakle se izvršava, a obrazloženje kaže da je to kuća od 66 kvadrata“, piše ova organizacija.

Prema rečima združene akcije, rešenje bi bilo da izvršiteljka napiše novi zaključak u kome na osnovu mišljenja veštaka precizira koji od više objekata na adresi je predmet izvršenja.

"Problem je što kada bi ovo uradila ona bi direktno prekršila zakon i ostavila pisani trag da je to uradila. Kada slušamo od izvršitelja 'mi samo izvršavamo sudske presude' to se zapravo odnosi na formalni legalitet i podrazumeva obavezu izvršitelja da sprovodi izvršenje tačno onako kako se navodi u presudi i nema prava da menja izreku sudske presude", naglašava se u saopštenju.

"Krov nad glavom" zaključuje da je presuda napisana tako da ne može da se sprovede i da za to nisu krivi Vuksanovići.

"Presuda i jesta ovako napisana zato što je ideja poverilaca da na osnovu presude za nepostojeću kuću od 66 kvadrata sagrađenu 1936. godine, uzmu za sebe novi objekat od 156 kvadrata sagrađen 2000. godine. Poverilac je u slučaju Vuksanovića u isto vreme i advokatica koja je pisala tužbu i vodila parnicu, tako da je odlično znala šta radi", kazali su u "Krovu nad glavom".

Trenutno se pred Višim sudom u Beogradu vodi parnica oko utvrđivanja vlasničkih odnosa nad novim objektom, a kako Krov nad glavom zaključuje "to je još jedan od pokazatelja da ovaj iz presude ne postoji".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara