Kruševljani se uplašili da imaju 5G stanicu u gradu

Pixabay

Na teritoriji gradske uprave grada Kruševca nisu izgrađene odnosno postavljene bazne stanice sa 5G mrežom, piše lokalni portal krusevacgrad.rs

Povod za zabrinutost je veliki broj uginulih vrabaca i dograđivanje anteskog sistema u naselju Pejton tokom vanrednog stanja.

Prema rečima nadležnih u kompaniji Telenor, reč je o proširenju kapaciteta na postojećim sistemima zbog povećanog saobraćaja u vreme vanrednog stanja.

– Na teritoriji našeg grada nisu izgrađene, odnosno postavljene bazne stanice sa 5G mrežom – decidna je inspektorka za zaštitu životne sredine Biljana Stanković. 

Šta će mi 5G mreža kad 4G zadovoljava sve moje potrebe

Prema rečima Biljane Stanković, nijedna takva dozvola nije izdata ne samo za 

Kruševac već ni za celu Srbiju, tako da Srbija u ovom trenutku nema bazne stanice 5G mreže mobilne telefonije. Jedina takva stanica bila je postavljena u Tehnološko naučnom parku na Zvezdari u cilju naučnog ispitivanja vrsta i stepena nejonizujućeg zračenja, ali je i njena dozvola za rad istekla u martu, te ni ona nije u funkciji.

Kada je reč o uginuću vrabaca koje se moglo videti na pomenutom snimku, Stanković je objasnila da je reč o posledicama oluja koje su poslednjih mesec dana pogodile područje Kruševca. 

Brže do 5G tehnologija uslov da budemo Silicijumska dolina Zapadnog Balkana

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) ranije je u aprilu objavila slično.

RATEL je, u prethodnom periodu, izdao četiri privremene pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija u cilju testiranja i ispitivanja 5G mreže na teritoriji grada Beograda, operatoru Telenor  za    jednu  lokaciju i operatoru  Telekom Srbija  za tri  lokacije.

Nakon završenih testiranja i isteka roka važenja privremenih dozvola, navedene bazne  radio  stanice su isključene, odnosno, u Srbiji trenutno nema 5G baznih radio stanica koje su u radu, navodi se na sajtu ove institucije. 

Povodom lažnih vesti i teorija zavere da koronu izaziva 5G, Ratel je saoštio da između 5G tehnologije i korona virusa ne postoji nikakva  veza. 

Takođe,Ratel navodi da je sprovođenje postupka javnog nadmetanja za  prodaju  spektra u opsegu 3,4-3,8 GHz, za korišćenje na tehnološki neutralnoj osnovi (što  uključuje i 5G    tehnologije) bilo planirano za treći, odnosno četvrti kvartal2020. godine. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara