Kuburović: Ne postoji dovoljna koordinacija organa koji se bave porodičnim nasiljem

Nova ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da će ministarstvo u narednom periodu nastaviti da radi na unapređenju pravosuđa, kao i da će preduzeti nove mere u cilju pojačanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Ministarstvo pravde je u prethodnom periodu posvetilo mnogo vremena izradi strategije istraga o finansijskom kriminalu, koja predlaže brojne aktivnosti koje ćemo da preduzmemo pre svega, izmena krivičnog zakonika, uvođenje novih krivičnih dela u oblasti privrede, izmena organizacionog zakona, koji se tiče svih organa koji postupaju u borbi protiv organizovanog kriminala", rekla je Kuburović za Radio-televiziju Srbije.

Ona je dodala da je planirano i donošenje novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Kako je navela, Ministarstvo pravde će kontinuirano nastaviti aktivnosti koje je obavljalo u pregovaračkom poglavlju 23, kako bi se u planiranim rokovima ispunjavale predviđene aktivnosti.

"Mi smo do sada zajedno sa ministrom Selakovićem uporno radili na sprovođenju svih aktivnosti pre samog otvaranja poglavlja, što se vidi iz izveštaja o aktivnosti da smo preko 80 odsto aktivnosti zacrtanih do tog perioda ispunjavali. Nadamo se da ćemo nastaviti istim tempom", rekla je Kuburović.

Ona je kazala da je zakon o poreklu imovine jedan od bitnih zakona koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, kao i da će taj zakon na drugačiji način regulisati "vrlo osetljivu oblast". 

"Nadam se da ćemo u što skorije vreme na javnu raspravu da izađemo sa zakonom o poreklu imovine", dodala je ona.

Govoreći o porodičnom nasilju, Kuburović je najavila nove mere i aktivnosti u policiji i pravosuđu, kao i posebnu evidenciju tih krivičnih dela, kako bi se uspostavila boja koordinacija organa koji se bave tom problematikom.

"Pretpostavljamo da će to biti jedan od prvih zakona sa kojim ćemo se naći u skupštini, negde od septembra krećemo sa tim... Ustanovljeno je da ne postoji dovoljna koordinacija organa koji se bave tom problematikom", rekla je ona.

Kuburović je kazala da joj je čast da bude u timu premijera Srbije Aleksandra Vučića i da se nada da će opravdati dato poverenje, dodavši da je to velika odgovornost s obzirom na brojne poslove koji je očekuju u četvorogodišnjem mandatu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara