Kuburović: Počinju sa radom specijalizovana odeljenja tužilaštva za borbu protiv korupcije

U Beogradi, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu počinju da rade specijalizovana odeljenja tužilaštva za borbu protiv korupcije, a ministarka pravde Nela Kuburović kaže da će se posebna odeljenja baviti koruptivnim delima gde je imovinska korist stečena krivičnim delom do 200 miliona dinara.

Obuku je vodila Pravosudna akademija, a prošlo je 610 sudija, policajaca, tužilaca, finansijskih forenzičara koji će činiti udarne grupe za borbu protiv korupcije.

Kuburović kaže da danas počinje primena novog zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, kao i izmene Krivičnog zakonika koje su predvidele nova klinička dela, pre svega u oblasti privrede, kao što je pronevera u privrednoj delatnosti, zloupotreba u javnim nabavkama, zloupotreba u privatizaciji.

"Suština je da imamo novu organizaciju i tužilaštava i sudova i potpunu specijaliciju", rekla je Kuburović za RTS i dodala da je Zakon usvojen pre više od godinu dana i da su sada stvoreni uslovi da procesi zbog korupcije završavaju osudjujućim presudama.

"Posebna odeljenja baviće se koruptivnim delima gde je imovinska korist stečena krivičnim delom šteta do 200 miliona dinara. Delima gde je stečena korist iznad tog iznosa baviće se Tužilaštvo za organizovani kriminal", pojasnila je ona.

Tužilaštva, kako je navela, imaju stručne ljude - forenzičare koji će da pomažu zamenicima u postupanju.

"Morali smo da izmenimo sistematizaciju, da tužilaštvima omogućimo da zaposle stručne ljude", naglasila je ona.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara