Specijalni sud FOTO: N1

Evropska investiciona banka finansira projekat

Kuburović: Sledeće godine proširivanje zgrade Specijalnog suda

Specijalni sud FOTO: N1

U toku sledeće godine počeće radovi na rekonstrukciji i dogradnji zgrade poznate kao “Specijalni sud” u Ustaničkoj ulici u Beogradu, u kojoj su smešteni Tužilaštvo za organizovani kriminal, posebna odeljenja Višeg suda za organizovani kriminal i ratne zločine, kao i pritvorska jedinica.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je proširenje postojećih kapaciteta za ove organe neophodno, imajući u vidu da se od osnivanja do danas proširila nadležnost Tužilaštva za organizovani kriminal.

- Zgrada u kojoj se trenutno nalazi, ne zadovoljava sve potrebe, tako da treba da se proširi. Nadam se da će postupak projektovanja započeti u toku ove godine, a da će 2019. godine početi radovi na samoj zgradi - navela je ministarka pravde.

Ona je dodala da će ovaj projekat biti finansiran iz kredita Evropske investicione banke.

Palata pravde

Što se tiče beogradske Palate pravde na kojoj su radovi na rekonstrukciji započeli u martu 2017. godine, Kuburović je navela da je planirano da budu završeni u drugoj polovini sledeće godine. Ona očekuje da tu opet budu smešteni Viši sud u Beogradu, Više javno tužilaštvo, Prvi osnovni sud i to krivično odeljenje i Prvo osnovno javno tužilaštvo.

U Palati pravde biće smešteno i Posebno koruptivno odeljenje Višeg suda i Višeg javnog tužilaštva, napomenula je ministarka.

- Radovi za sada idu svojim tokom, trenutno se završava fasada, potpuno je zamenjena stolarija, stavljeni su novi prozori, tako da su sada unutrašnji radovi u toku. Cilj je da se potpuno reorganizuje prostor, sa većim brojem sudnica i da se kroz potpunu izmenu instalacija omogući i primena savremene opreme, koja će svakako doprineti ubrzanju postupaka - naglasila je Kuburović.

Sud u Kargujevcu

Veliki projekat koji se finansira iz budžeta Republike Srbije je i Palata pravde u Kragujevcu čija izgradnja treba da počne na jesen.

 - To je verovatno najveća zgrada koja se gradi u poslednjih 40 godina, gde će svi pravosudni organi koji se nalaze na prostoru Kragujevca konačno biti smešteni na jednom mestu i dobiće odgovarajuće uslove za rad - rekla je ministarka.

Pored poboljšanja infrastrukture sudova i tužilaštava, istovremeno se radi na poboljšanju infrastrukture zatvora, navela je ministarka ukazujući da se u oktobru otvara novi veliki zatvor u Pančevu, koji je predviđen za smeštaj 500 osoba (300 osuđenika i 200 pritvorenika).

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara