FOTO: narodnimuzej.rs

Kulturno nasleđe Srbije uskoro u digitalnom obliku

FOTO: narodnimuzej.rs

Ustanove kulture u Srbiji dobile su danas Pravilnik o bližim uslovima za digitalizaciju kulturnog nasledja kojim se odredjuju jasna uputstva da se kulturno nasledje sačuva u digitalnom obliku i da bude gradjanima dostupno "na jedan klik", izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Vukosavljević koji je potpisao Pravilnik čime je on stupio na snagu, na skupu o tome u Narodnom muzeju Srbije je rekao novinarima da je proces digitalizacije strateško opredeljenje Vlade i da ima razloga da bude zadovoljan napretkom tog procesa.

"Mi smo kao Ministarstvo kulture i informisanja, naravno u punoj saradnji sa našim ustanovama kulture i Ministarstvom za telekomunikacije Vlade Srbije i mnogim pojedincima, uspeli da dodjemo do ovoliko velikog iskoraka, koji je samo jedna od faza u procesu digitalizacije", rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je danas u Narodnom muzeju uručio zahvalnice državnim organima, ustanovama, kompanijama, obrazovnim institucijama i podincima koji su pomogli u sprovodjenju digitalizacije.

Medju dobitnicima su državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, savetnica premijerke Srbije Svetlana Jovanović i predstavnik vladine Kancelarije za IT i E-upravu Mihailo Jovanović.

Zahvalnice su dobili Telekom Srbija, kompanija Majkrosoft zbog podrške i pomoći digitalizaciji, ali i Narodni muzej, Istorijski muzej, Muzej Vojvodine, Jugoslovenska kinoteka, Arhiv Srbije, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodna biblioteka Srbije, Galerija matice Srpske i Vikimedia.

Najveći broj unetih digitalnih zapisa u Jedinstveni informacioni sistem zabeležio je Narodni muzej Čačka i Narodni muzej Šapca, za šta su nagradjeni.

Za doprinos digitalizaciji kroz naučne radove nagradu je dobio Adam Sofronijević, a za doprinos stvaranju baze spomenika kulture u domenu nepokretnog nasledja nagradu je dobila Estela Radonjić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.