FOTO: Vanilica/Wikipedia

Lažne stranke nacionalnih manjina na udaru novog zakona

FOTO: Vanilica/Wikipedia

Prema predlogu izmenama Zakona o političkim strankama registrovanje partije biće jeftinije, neaktivne stranke će biti brisane iz registra, a stranke nacionalnih manjina moraće da u nazivu jasno kažu koju manjinu zastupaju.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić izjavio je danas, na okruglom stolu posvećenom izmenama zakona, da je predlog u skladu sa „zahtevima koje postavljaju izvori prava Evropske unije".

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović rekao je da je Zakon iz 2009. godine problematičan sa aspekta rokova za osnivanje stranke i delova koji se odnose na stranke nacionalnih manjina.

Jovanović je naveo da broj registrovanih stranaka nacionalnih manjina ukazuje na moguće zloupotrebe, a pri registraciji je primećena i zloupotreba preuzimanja registrovanih, politički neaktivnih stranaka.

Prema njegovim rečima, od 120 stranaka koje danas postoje u registru 72 su stranke nacionalnih manjina.

PROČITAJTE JOŠ:

Političke stranke da podnesu finansijske izveštaje do 15. aprila

Bugari prodavali glas za Evropski parlament za 15 evra

Prema predlogu izmena, naziv stranke nacionalne manjine „mora da sadrži naziv nacionalne manjine čije interese predstavlja i zastupa".

Pomoćnica ministra Ivana Antić rekla je da će pri osnivanju stranke biti obavezno formiranje Inicijativnog odbora, koji treba da ima najmanje tri člana. Za prikupljanje potpisa podrške za osnivanje stranke biće dat rok od 12 meseci.

Broj potpisa neophodnih za osnivanje partije ostaje 10.000, ali će podatke o predatim potpisima ministarstvo državne uprave sakupljati iz biračkog spiska, zbog čega će registracija biti jeftinija za oko tri miliona dinara, rekla je ona.

Predložene izmene takođe podrazumevaju da se stranka briše iz registra kad se utvrdi da ne obavlja aktivnosti u skladu sa statutom i ne učestvuje u izborima u periodu dužem od osam godina.

Takođe će se brisati iz registra ako se najviše stranačko telo „ne sastaje u rokovima dvostruko dužim od rokova koji su predviđeni statutom", ili ako u roku od jedne godine od isteka mandata novi organi stranke nisu izabrani.

Javna rasprava o Nacrtu zakona trajaće do 31. maja 2019. godine.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara