Foto: Nova ekonomija

Lekar specijalista ima samo tri puta veću platu od čistačice

Foto: Nova ekonomija

Ako Vlada Srbije želi da zadrži najkvalitetnije ljude u javnom sektoru potreban je dovoljno širok raspon zarada – što trenutno nije slučaj niti se planira, upozorava Fiskalni savet u najnovijoj analizi o platnim razredima.


Kako navode, prosečna zarada u opštoj državi trenutno je oko 20% viša nego u privatnom sektoru, ali je raspon zarada za najveći deo javnog sektora relativno mali.

PROČITAJTE JOŠ:

Džaba menjamo zakone, kad izvozimo lekare

Male Beograđane nema ko da leči


Lekar specijalista ima samo tri puta veću platu od najniže plate nekvalifikovanog radnika, kaže Fiskalni savet u dokumentu "Platni razredi i zaposlenost u državnom sektoru Srbije: od nedovršene reforme do održivog sistema”.


To za posledicu ima da je javni sektor u Srbiji atraktivan radnicima sa prosečnim i ispodprosečnim kvalifikacijama (koji bi bili produktivniji u privatnom sektoru), a destimulativan za najstručnije i najpotrebnije zaposlene koji onda javni sektor napuštaju. 


Ovo je jedan od ključnih razloga niskog kvaliteta usluga koje pruža država, ali u isto vreme ide na ruku ubedljivoj većini zaposlenih u javnom sektoru – i samim tim će biti potrebna snažna politička volja da se promeni, smatraju u Fisklanom savetu. 

Zdrastvo Dom%20zdravlja%20na%20Banovo%20brdu11

FOTO: Nova ekonomija


Međunarodna praksa pokazuje da je najčešći raspon između najniže i najviše zarade u evropskim zemljama 1:12. 
U Srbiji je novim Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru definisan raspon između najnižeg i najvišeg koeficijenta za zarade od 1:7,5, što samo po sebi ne bi bio toliki problem (budući da su iz jedinstvenog sistema zarada trenutno isključeni rukovodioci na najodgovornijim pozicijama). 


Problem je u tome što je osnovica sa kojom bi se množili propisani koeficijenti planirana suviše nisko – na nivou koji je tek nešto iznad polovine minimalne zarade. To praktično znači da su najniži koeficijenti (u rasponu 1 do 2) besmisleni jer bi svi zaposleni sa ovim koeficijentima primali istu, minimalnu zaradu, a stvarni raspon između najniže i najviše zarade u državi ne bi bio 1:7,5 već približno 1:4, što je ispod svakog evropskog standarda. 


Fiskalni savet ocenjuje da je ključan deo reforme sistema zarada to da se osnovica za zarade propiše na nivou bliskom minimalnoj zaradi. Samo tako će se dobiti dovoljno dobri rasponi zarada u okviru kojih će moći da sa adekvatno plate najstručnija i najodgovornija radna mesta u zemlji. To bi onda značilo veliki i potreban zaokret u sadašnjem upravljanju zaradama u javnom sektoru i moralo bi da podrazumeva i neke dodatne promene. 

Pre svega bilo bi potrebno duže vreme prilagođavanja na novi sistem – najmanje tri do pet godina. 
U tom periodu, plate najstručnijih zaposlenih u državi rasle bi po stopi od preko 10% godišnje, dok bi se plate zaposlenih sa prosečnim kvalifikacijama (koje su već znatno iznad plata u privatnom sektoru) indeksirale samo sa stopom inflacije. 

Druga važna promena u odnosu na sadašnji sistem je korekcija koeficijenata u prosveti naniže. Naime, sindikati u prosveti su se izborili za relativno visoke koeficijente u toj delatnosti, što bi (ukoliko se usvoji predlog Fiskalnog saveta da osnovica bude bliska minimalnoj zaradi) značilo da prosečna plata nastavnika u srednjoj školi bude oko 100.000 dinara, tj skoro dva puta veća od prosečne plate u zemlji, što nije zabeležen slučaj u uporedivim zemljama Evrope. Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • doktor

    Privatni sektor ima plate samo na papiru , jer daje manju platu zbog poreza, a ostalo ispod stola ,dosta lazi . Doktor specijalista u drzavnoj ustanovi ima platu od 80 do 160 hiljada , a u privatnom sektoru od 300 hiljada do 500 hiljada dinara.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.