Foto: Pixabay

Lekarsko društvo traži uvođenje porodičnog lekara

Foto: Pixabay
Srpsko lekarsko društvo (SLD) će ubrzo  Ministarstvu zdravlja uputiti zahtev da se u domaći zdravstveni sistem uvede institucija porodičnog lekara, za koju smatraju da bi uštedela novac i omogućila bolju zdravstvenu zaštitu, rekla je predstavnice SLD-a Nevenka Dimitrijević.

Dimitrijević je gostujući na televiziji N1 kazala da sve zemlje u okruženju imaju porodičnu medicinu, kao i zemlje zapadne Evrope, ali da Ministarstvo zdravlja u periodu kada su reforme u tom pravcu započete nije želelo da uvede taj sistem rada.

Ona dodaje i da bi u sitemu sa porodičnim lekarima pacijenti prvo sklapali ugovore sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) u kojem bi se odlučivali da pređu kod izabranih porodičnih lekara, koji bi kasnije od tog onda naplaćivali usluge koje pruže u toku meseca. 

Za pacijenta bi usluge u takvom sistemu bile besplatne, a porodični lekari bi stalno pratili stanje svojih pacijenata, što bi dovelo i do ušteda.

Prema oceni njenoj, trenutno stanje u opštoj medicini je loše, a ta grana zdravstva je jako degradirana i u međuvremenu je postala servisna klinika. 

Dodatno, mnogi pacijenti dolaze bez preke potrebe koje lekari opšte prakse ne mogu da odbiju, nakon čega sami lekari moraju da troškove pravdaju RFZO.

Dodaje i da mlađi lekari opšte prakse u radni odnos stupaju nedovoljno obrayovani, da je trenutna prosečna starost zaposlenih 60 godina i da se zato zalažu za uvođenje katedre za opštu medicinu. 

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara