Letovanje u zlatiborskim hotelima počinje u drugoj polovini maja (FOTO)

Zlatibor, FOTO: Nova ekonomija

Zbog pandemije korona virusa zatvorene su granice širom sveta, a posledice takve situacije osećaju prevoznici, hotelijeri, turističke agencije i mnogi drugi koji se bave turizmom.

Na Zlatiboru, koji je poslednjih decenija atraktivna turistička destinacija tokom cele godine, sredinom maja vlada zatišje. Lokalne vlasti koriste odsustvo turista za renoviranje Kraljevog trga i veštačkog jezera. Kako je najavljeno, radovi će biti završeni do 11. juna.

Radovi na trgu i jezeru, na Zlatiboru

Privodi se kraju i izgradnja gondole koja će povezivati centar Zlatibora i vrh Tornik. Očekuje se da će prve putnike prevesti tokom zimske sezone. Utisak da je Zlatibor veliko gradilište pojačava i izgradnja apartmana, hotela i vikendica.

Radovi na gondoli

Mnogi hoteli su još zatvoreni, dok kafići, restorani i brze hrane rade smanjenim kapacitetom. Ipak, letnja sezona je na pomolu, kao i potreba ugostitelja da se nadoknadi period mirovanja tokom vanrednog stanja i prvikne na novu situaciju koju je donela pandemija.

U hotelu Mona nemaju nikakvu dilemu da će na Zlatibor i ove godine doći veliki broj turista, kaže njihov menadžer za odnose sa javnošću Tijana Negovanović. 

Dodaje da su cene smeštaja ostale iste kao i prošle godine, a na njihovom sajtu postoje i informacije o akcijama i popustima za prolećnu i letnju sezonu. Otvaranje objekta za prve goste, nakon vanrednog stanja, najavljeno je za 21. maj i za taj dan već postoje rezervacije. Prema njenim rečima, urađena je dezinfekcija objekta, stolovi u restoranu biće razdvojeni, a osoblje će nositi zaštitne maske i rukavice. Očekuju se i uputstva i saveti stručnjaka za rad velnes centra u okviru hotela.

Špediteri, kojima je Zlatibor usputna stanica ka Novoj Varoši, Priboju, Prijepolju i Crnoj Gori, ponovo mogu da se okrepe u nekoj od gostionica na Borovoj Glavi, koje su počele s radom.

I “Drvengrad” u selu Mokra Gora je odnedavno ponovo prima posetioce kojih, za sada, nema mnogo. Otvaranje hotelskog naselja u okviru kompleksa očekuje se sredinom maja. Turistički voz koji saobraća od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi, još ne radi, a u centru za rezeraviju karata za vožnju “Šarganskom osmicom” kažu da se još ne zna kada će voz ponovo krenuti.

Iako je neizvesno kako će izgledati letnja turistička sezona u Srbiji i svetu, domaćim ugostiteljima ide u prilog to što odlazak u inostranstvo neće biti jednostavan, zbog pandemije korona virusa.  Mnogi će se baš zbog toga, možda, odlučiti za odmor u Srbiji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara