FOTO: Pixabay

Letovi iz Kraljeva do Soluna i Beča javni interes

FOTO: Pixabay

Vlada Srbije proglasila je javnim interesom obavljanje avio-prevoza na dve linije sa aerodroma u Kraljevu, što otvara mogućnost za subvencionisanje aviokompanije kojoj bude dodeljen taj posao.

Kako se navodi u poslednjem broju Službenog glasnika, Vlada je odlučila da je javni interes obavljanje letova na linijama Kraljevo-Beč-Kraljevo i Kraljevo-Solun-Kraljevo.

Letovi do Beča obavljaće se od 1. decembra 2019. do 31. decembra 2021. godine tri puta nedeljno, a do Soluna od 10. marta do 15. oktobra 2020. i u istom periodu 2021. godine, takođe tri puta nedeljno.

Pre izmena Zakona o vazdušnom saobraćaju, o kojima je Nova ekonomija pisala prošle godine, ako za šest meseci od proglašenja linije u javnom interesu niko ne pokaže interesovanje da na njoj obavlja redovni avio-prevoz, Vlada može da raspiše javni tender na kome se bira avio-prevozilac koji će, uz kompenzaciju i najduže na četiri godine, da obavlja redovan avio-prevoz na liniji. 

U usvojenim izmenama, rok od šest meseci je izbrisan, i sada je formulacija „ako nijedan avio-prevozilac ne započne ili ne pokaže da za kratko vreme može da započne redovni avio-prevoz".

Međutim nigde se ne definiše šta se smatra kratkim rokom i ko o tome odlučuje.

Umesto biranja avio kompanije na javnom tenderu kako je zakon ranije predviđao, prema sadašnjem zakonu se aviokompanija koja će leteti na liniji od javnog interesa bira u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke. 

Zakon o javnim nabavkama predviđa više postupaka, među kojima je otvoreni postupak gde svi zainteresovani ponuđači mogu dati ponude, ali i pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda.

Kako piše list Danas od utorka, pojedini stručnjaci spekulišu da će najverovatnije biti raspisan tender, da će rok za prijavu na poziv biti kratak i da će Er Srbija (Air Serbia) jedina ispunjavati uslove za tu dotaciju.

Ovaj list podseća da se tako dogodilo kada je raspisan tender za 12 pravaca sa niškog aerodroma ka evropskim gradovima.

Er Srbija je dobila posao u Nišu sa najviše pet miliona evra subvencija godišnje. Stručnjaci redovno kritikuju politiku Vlade Srbije da dodeljuje subvencije Er Srbiji i tvrde da bez njih ta kompanija ne bi poslovala pozitivno.

PROČITAJTE JOŠ:

Subvencije za letove do zemalja sa kojima je Vlada Srbije potpisala sporazum

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara