Ljajić: Ukidanje rominga dugotrajan proces sa mnogo faza

Evropska unija je Srbiji "otvorila vrata" potpisanom izjavom na samitu u Sofiji o romingu, koji se odnosi na ceo region Zapadnog Balkana.

Međutim, njegovo ukidanje će trajati, to je dugotrajan proces sa mnogo faza, rekao je ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Ovo je mali korak, potpisana je izjava o romingu u dve stavke. Jedna je roming koji se odnosi na region Zapadnog Balkana. Mi smo pre tri godine potpisali sa BiH, Crnom Gorom i Makedonijom sporazum o snižavanju cena, a sada EU želi da se to odnosi na ceo region Zapadnog Balkana. Druga stavka se tiče ukidanja rominga za Zapadni Balkan kada naši građani putuju u zemlje EU i to će, da se razumemo, potrajati", kazao je ministar Ljajić u dnevniku RTS-a. 

Kako je dodao, sada su za Srbiju "po prvi put malo odskrinuta vrata, ali će ovo, sasvim sigurno, trajati". 

"Mi ćemo biti uporni u tome. Građani treba da znaju da to neće biti ni brzo, ni lako, ni jednostavno, niti će se to desiti sutra ili prekosutra niti u ovoj turističkoj sezoni", rekao je Ljajić. 

On je kazao da do ukidanja rominga u EU za regiona Zapadnog Balkana postoji mnogo faza. 

"Ja sam u najavi tog skupa (samita u Sofiji) govorio da je zemljama EU trebalo 10 godina da se dogovore sa telekomunikacionim operaterima oko ukidanja rominga u zemljama Unije, a zamislite sad da ta direktiva treba da važi za zemlje koje su u postupku pristupanja", istakao je ministar.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara