Ilustracija, Foto: Pexels

Mali Kruševljani napravili prašak protiv mamurluka

Ilustracija, Foto: Pexels
Učenička kompanija "Bio Ally" iz Medicinske škole iz Kruševca, osvojila je prvo mesto na nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, koji su kreirali organski prašak sa surutkom, čijim se rastvaranjem dobija napitak protiv mamurluka, prenosi Tanjug.

Nagradu im je u Novom Sadu uručila pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, a ovi učenici predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju, navode iz ovog Ministarstva.

Drugo mesto osvojila je kompanija "Bio Care" iz medicinske škole "Sestre Ninković" iz Kragujevca, koja se bavi proizvodnjom preparata i namirnica od kombinacije maslačka i šargarepe. 

PROČITAJTE JOŠ:

Treće mesto pripalo je kompaniji "Dolce Rosa" iz medicinske škole "Draginja Nikšić" iz Sremske Mitrovice, koja se bavi proizvodnjom kozmetičkih preparata za lice i telo zasnovanih na derivatima ruže. 

Evropsko finale će biti održano u julu u Francuskoj, gde će srpski đaci odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 40 zemalja.

"I u narednom periodu ćemo nastaviti da podržavamo učeničke kompanije. Cilj je da do 2020. godine ovaj program bude dostupan u svakoj srednjoj školi u Srbiji", rekla je pomoćnica ministra privrede.

Na nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, svoje proizvode i usluge predstavilo je 20 srednjoškolskih timova, a osim pomenutih tu su bili i oni iz Arilja, Bača, Beograda, Boljevca, Lazarevca, Leskovca, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Požege, Svilajnca, Šapca i Vršca.

Takmičenje sprovodi organizacija "Dostignuća mladih u Srbiji" uz podršku Ministarstva privrede i u saradnji sa drugim partnerima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara