Siniša Mali FOTO: N1

Mali: Najteže su godine iza nas, sad nas čeka samo lepa budućnost

Siniša Mali FOTO: N1

„Nastavljamo sa strategijom fiskalne konsolidacije i vodimo računa o svakom dinaru. Javne finansije su stabilne, potpuno smo konsolidovani, u prvih 6 meseci suficit je dostigao 30,9 milijardi dinara, planirali smo deficit od 22 milijarde, dakle preko 50 milijardi imamo bolji rezultat nego što smo planirali“.

To je danas izjavio ministar finasija Siniša Mali za TV Pink. On je istakao da naša privreda najbrže raste, da smo lider u regionu, da nam je inflacija najniža i da smo smanjili nezaposlenost.

„Budući da imamo novca u budžetu, zašto ga ne bismo uložili u naše građane. Kroz finansijsku stabilnost za koju smo se teškom mukom izborili, sada nam samo ostaje da zadržimo ovaj nivo i da, kroz nove izvore rasta i povećanje pata i penzija, podignemo životni standard građana i mlade ljude zadržimo u zemlji da ovde ostvare svoje snove “, istakao je ministar finansija.

„Stopa rasta naše privrede u prvom kvartalu iznosi 4,6 odsto, što je velika stopa, a biće još veća. Na međugodišnjem nivou imamo stopu inflacije između 1 ii 2 odsto, dakle, skoro da i ne postoji, a 2013. bila je preko 14 odsto. Imate stabilan dinar i prosečnu platu koja stalno raste. Učešće javnog duga u BDP-u je 59,8 odsto u maju mesecu, a idemo na ispod 50. U prvih godinu dana rada Vlade možemo se pohvaliti sjajnim finansijskim rezultatima. Najteže godine su iza nas, sada nas čeka samo lepa budućnost“, rekao je ministar.

On je najavio i ponovni dolazak Misije MMF-a u septembru u Beograd.

„Biće to teški razgovori, kada se očekuje konačna odluka o povećanju plata i penzija, ali sam siguran da ćemo uspeti da ih ubedimo, jer u budžetu ima novca za to. Najteže je bilo 2013. godine kad je zemlja bila na ivici bankrota. Hrabrim odlukama i koracima Vlade Srbije stvari su se promenile nabolje i sada je vreme da građani osete boljitak kroz bolji standard. Zahvalio bih i našim najstarijim sugrađanima na strpljenju i razumevanju“, istakao je Mali. Ministar je najavio i novi paket podsticajnih mera.

„Uvek razmišljam jedan korak unapred, trenutno radimo detaljne analize, a u septembru izlazimo sa paketom stimulativnih mera koje će dodatno napraviti privredu konkurentnijom, a to se najviše odnosi na smanjene poreza na zarade i smanjenje pojedinih nameta. Time ćete podstaći preduzetnike da više zapošljavaju i da bude mnogo manje zapošljavanja „na crno“. To je ujedno i borba protiv sive ekonomije, koja je vrlo važna za državu“, rekao je ministar finansija.

Govoreći o reformi Poreske uprave, ministar je rekao da je novi Pravilnik o PDV-u samo prvi korak u reformi poreske administracije, koja nas očekuje u narednom periodu.

„Pravilnik ima za cilj da poveća efikasnost rada Poreske uprave i da ubrza, kako evidenciju, tako i povraćaj poreza na dodatu vrednost. Kroz novi pravilnik Poreska uprava će odmah videti da li ima nekih indikacija problema, te će se lakše i brže vraćati PDV privrednicima“, objasnio je Siniša Mali.

Ministar se osvrnuo i na jučerašnji sastanak ministara ekonomije u okviru Berlinskog procesa u Beču.

„Mi smo tamo sa našim rezultatima u oblasti javnih finansija bili apsolutne zvezde i vrlo sam ponosan na to. Na sastanku sam govorio o tome da je robna razmena i trgovinska saradnja sa članicama CEFTE od strateškog značaja, a samo prošle godine Srbija je imala 3,9 milijardi evra trgovinske razmene sa članicama CEFTE, od čega je 3,1 milijade naš izvoz. Zato je važno da se vidi način kako da se smanje necarinske barijere koje sprečavaju razvoj trgovine u našem regionu, jer se na taj način pospešuje razvoj infrastrukture i novih radnih mesta, što i jeste politika Vlade Srbije. Ne vredi nam da gradimo brze auto-puteve ako onda kamioni koji prevoze našu robu treba satima da čekaju na granicama da bi se ta roba dopremila do konačnog odredišta“, rekao je Siniša Mali.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara