Ministar finansija FOTO: N1

Mali: Penzioneri sa najmanjim primanjima imaće povećanje od pet odsto

Ministar finansija FOTO: N1

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će Vlada Srbije doneti odluku o povećanju penzija za pet odsto za penzionere sa najnižim primanjima.

Mali je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom završetka prve kontrole novog programa sa Međunarodnim monetarnim fondom rekao da će povišicu dobiti penzioneri čija su primanja manja od 32.285 dinara.

Ministar je zahvalio šefu misije MMF-a Džejmsu Rufu na podršci za takvu meru, za koju je ocenio da je veoma važna.

Podsetio je da je ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija i da će svi penzioneri imati veće penzije od 8 do 13,3 odsto.

Mali je zahvalio penzionerima jer su podneli težak teret reformi.

Najavio je da će 2019. godine biti definisan novi sistem indeksacije penzija, koji će se primenjivati u 2020. godini i na taj način dodatno osigurati stabilnost isplata penzija.

"Doneta je i odluka o faznom napuštanju Zakona o privremenom smanjenju plata, pogotovo u delu koji se odnosi na javna preduzeća, javno-komunalna preduzeća, koji deo svojih plata kroz uštedu uplaćuju u budžet", rekao je Mali i dodao da se radi na sprovodnju reforme plata.

Istakao je da je dogovoreno koliki je prostor za povećanje plata od 2019. gdoine, a da će do kraja oktobra izaći sa preciznim podacima koliko će to povećanje biti.

Očekuje se da će u 2018. godini opšti nivo države zabeležiti suficit od 0,6 odsto BDP, a javni dug bi trebalo do kraja godine da padne ispod 55 odsto BDP, izjavio je šef misije MMF Džejms Ruf na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je rekao da očekuju rast BDP od 4,2 odsto u 2018. godini i 3,5 odsto u 2019.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara