FOTO: N1

Mali: Rast privrede u 2018. godini će umesto 3,5 odsto, iznositi 4,2 odsto

FOTO: N1

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su procene da će rast privrede u 2018. godini, umesto 3,5 odsto, iznositi 4,2 odsto.

Mali je na uvodnom sastanku za izradu Programa ekonomskih reformi 2019-2021, rekao da je u prvih šest meseci ove godine rast BDP iznosio 4,9 odsto, da su direktne strane investicije u istom periodu iznosile 1,4 milijarde evra, a da je suficit u budžetu za period januar-jul 49,1 milijarda dinara.

Nezaposlenost je u drugom kvartalu 2018. godine bila 11,9 odsto.

Mali je podsetio i da je Vlada Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovorila nov aranžman u trajanju od avgusta 2018. do januara 2021. godine, koji je usklađen sa ERP. On je dodao da će se ERP raditi zajedno sa fiskalnom strategijom i budžetom za 2019. godinu, kao i da taj program mora biti završen do 31. januara 2019. godine.

Pozicija za poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna politika predato je u martu ove godine i očekujemo njegovo otvaranje, rekao je Mali.

Fabrici: Srbija ide u dobrom smeru

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da Srbija i druge države koje žele da se priključe EU moraju da ispune određene političke i ekonomske kriterijume, odnosno da budu funkcionalne, održive tržišne ekonomije.

Fabrici je istakao da, na osnovu podataka koje je Mali izneo, Srbija ide u dobrom smeru, reforme su postavljene dobro i imale su pozitivan uticaj.

Ministri finansija 28 država članica Unije, koji su razmatrali program za 2018. godinu, dali su osam preporuka za Srbiju, podsetio je Fabrici.

Radi se o tome da treba smanjiti javni dug, povećati javne investicije, izbalansirati budžet, smanjiti nenaplative kredite, povećati ulaganja u energetiku, sprovesti reforme na tržištu rada, rešiti pitanje parafiskalnih nameta i završiti proces privatizacije.

Fabrici je rekao da su te preporuke usvojene u maju i da je rano reći šta je sve ispunjeno, ali da rezultati koje je ministar finansija izneo govore da se ide u pozitivnom smeru.

On je ocenio da je dobro što je postignut i aranžman sa MMF.

Fabrici je dodao da Srbija poštuje rokove u izradi ERP i da to treba učiniti i ove godine, odnosno do 31. januara 2019. godine i pozvao vlasti Srbije da budu ambiciozne u postavljanju programa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • sasa

    ne vredi, trudim se da mislim da prica nesto pametno, ali posle Vujovica ovaj nema kud nego da zvuci glupo - ne kazem da jeste, samo je Vujovic bio dostojan funkcije ministra, a ovaj mali je dostojan da prodaje hot-dog u onim kioscima sto su ziveli do kraja osamdesetih, i po neki preziveo i devedesete u "pleskavica" izdanju