Mali: Rebalans budžeta projektuje pad BDP-a od 1,8%, 100 evra od 15. maja

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je danas završena uredba o rebalansu budžeta za tekuću godinu, koje će obuhvatiti sve mere finansijske podrške privredi i građanima, i pojasnio da će najavljivana isplata 100 evra svakom punoletnom građaninu početi 15. maja. 

On je rekao da je Vlada Srbije na današnjoj sednici vlade u rebalansu projektuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,8 odsto, budžetski deficit od 6,9 odsto, kao i da će udeo javnog duga u odnosu na BDP biti ispod 60 odsto.

Ministar je podsetio da Međunarodni monetarni fond računa da će srpska privreda tokom 2020. godine biti umanjena za t9ri odsto i da za 2021. godinu očekuje u skladu sa procenama te međunarodne institucije rast privrede od 7,5 odsto.

Naveo je i da je rebaansom obuhvaćeno 2 milijarde dinara za 400.000 turističkih vaučera za letovanje u Srbiji, ali i 3,3 milijiarde dinara za izgradnju Moravskog koridora.

Objašnjavajući drugu danas donetu uredbu, koja se tiče raspodele po 100 evra svakom punoletnom građaninu, Mali je rekao da će penzioneri i korisnici novčane socijalne pomoći automatski na svoj račun dobiti po 100 evra, a da će sa uplatama ovim kategorijama stanovništva početi 15. maja.

Svi ostali punoletni građani koji žele da se prijave za ovu meru to mogu da učine do 15. maja, a uplate će se izvršiti do 5. juna, rekao je Mali.

"Procedura je veoma jednostavna, ne zahteva više od jednog minuta vašeg angažmana. Prijave će se vršiti preko portala Uprave za trezor ili putem kol-centra. U oba slučaja ostavljate tri ili četiri podatka: ime i prezime, JMBG, broj lične karte... Prilikom prijave birate banku putem koje želite da vam se (pomoć) isplati", kazao je ministar i dodao da će građanima koji nemaju račun u banci prilikom prijave biti otvaran namenski račun za ovu namenu. 

Mali je kazao da se Vlada Srbije odlučila da se građani prijavljuju za ove mere umesto da ih po automatizmu dobijaju svi zbog "kampanje pojedinih tajkuna" koji su kritikovali tu odluku.

Ministar je rekao da je finalizovan i sporazum o garantnoj šemi sa komercijalnim bankama, da se zaključno sa današnjim danom 183.000 preduzeća prijavilo za pomoć u vidu isplate tri minimalca, čime je regulatorni okvir za ekonomske mere u periodu tekuće krize "zaokružen.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara