Mali: Sutra počinje isplata korona minimalca, odložena naplata 33 milijarde poreza

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će Vlada Srbije sutra na račun svih preduzeća koja su se za to prijavila uplatiti prvu minimalnu zaradu za zaposlene vrednosti oko 32 milijarde dinara.

Mali je na konferenciji za novinare rekao da se za tu meru prijavilo 232.000 privrednih subjekata za približno 1.055.000 zaposlenih, kao i da je isti broj preduzeća prijavio i za mere odlaganja doprinosa u vrednosti od 29,5 milijardi dinara i poreza na dobit u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde dinara.

Dodao je da je za sada 176 od 3.000 kompanija dobilo kredite za likvidnost od Fonda za razvoj, sa trogodišnjim rokom odplate po kamati od jedan odsto, a pozvao je sve privrednike da se prijave za ovaj vid podrške.

"Sve što smo obećali merama za oporavak privrede je implementirano, a koliko smo uspešni pokazuje da se od početka vanrednog stanja  7.317 ljudi prijavilo za novčanu pomoć Nacionalnoj službi za zapošljavanje, odnosno toliko je ljudi ostalo bez posla", kazao je Mali.

Dodao je država neće pomagati zaposlenima "na crno" obzirom da ne postoji način da se evidentiraju, da su isplaćene uvećane aprilske plate za zdravstvene radnike. Naveo je da će medicinari koji su tokom krize dobili ugovore o zapošljenju od tri ili šest meseci biti trajno zaposleni nakon odobrenje odluke u Narodnoj skupštini.

Mali navodi da projekcije ukazuju da će sa svim ovim isplatama javni dug dostići 58,4 odsto udela u bruto domaćem proizvodu, a da je tri milijarde evre u evrima i 544 miliona dinara maksimalni iznos za koji Srbija može da se zaduži na finansijskim tržištima.

Kazao je i da će najkasnije sutra biti predstavljeno rešenje za pomoć slobodnim umetnicima, kao i da je juče imao sastanak sa predstavnicima Er Srbije, kojoj će država, kako navodi "sigurno pomoći".

Ministar je dodao i da će se u ponedeljak sastati sa predstavnicima sektora turizma i transporta, a da će odmah nakon toga predstaviti mere za pomoć tim delovima privrede.

Mali je podsetio da će punoletni građani 15. maja moći da se prijave za jednokratnu isplatu pomoći od 100 evra, a da će istog dana početi isplata tog novca na račun svih penzionera i korisnika novčane socijalne pomoći. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara