Moša Nikolić, preduzetnik FOTO: Erste banka

Malim i mikro preduzećima u Srbiji neophodna je podrška u jačanju konkurentnosti

Moša Nikolić, preduzetnik FOTO: Erste banka
Malim i mikro preduzećima u Srbiji neophodna je podrška u jačanju konkurentnosti, ali i za poboljšanje poslovanja, stvaranje radnih mesta i potencijalan izlazak na strana tržišta. 

Već nekoliko godina zaredom, Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme, koji sprovodi Ministarstvo privrede u partnerstvu sa bankama i lizing kućama, omogućava preduzetnicima lakši pristup finansijama potrebnim
za unapređenje poslovanja.

Sredinom marta raspisan je javni poziv kojim se malim i mikro preduzećima, preduzetnicima i zadrugama nude bespovratna sredstva za nabavku opreme u ukupnom iznosu od milijardu dinara, odnosno maksimalno pet miliona po privredniku.

Ministarstvo sufinansira četvrtinu troškova, preduzeće ili zadruga učestvuje sa pet odsto, dok se 70 procenata troška finansira kroz kredite banaka ili lizing kuća. Pogodnost je što krediti ne moraju da budu obezbeđeni hipotekom na nekretninama, već zalogom na kupljenoj opremi ili alatima.

Koliko ova vrste podrške znači privrednicima?

Moša Nikolić iz Leskovca više od 30 godina proizvodi krevece i komode za bebe u okviru porodične firme Bebisnovi. Približno 85 odsto proizvodnje izvozi se u Grčku, Sloveniju, Hrvatsku, Bugarsku, BiH i Crnu Goru. Nakon učešća u programu, godišnji prihodi kompanije su u protekle dve godine porasli za trećinu.

"Subvencija nam je poslužila prvenstveno za razvoj kompanije. Kolege preduzetnike bih posavetovao da ovaj program prevashodno iskoriste za unapređenje proizvodnje i poboljšanje pozicije na tržištu koje se brzo menja", kaže on. 

Jedan od partnera programa je Erste Banka, koja ove godine učestvuje po treći put, a u periodu 2015- 2017. je u okviru programa pomogla finansiranje više od 130 klijenata.

"Kao banka koja je značajnim delom fokusirana na preduzetništvo, veoma smo svesni koliko inicijative ovakve vrste znače malim i mikro preduzećima, i zato nam je izuzetno zadovoljstvo da učestvujemo i ove godine", naglasio je Bojan Vulikić, direktor Direkcije za mala preduzeća i preduzetnike u Erste Banci.

Čačanin Cane Jovanović je suvlasnik porodične firme Polo, koja proizvodi sirće i konzervira voće. 
Koristeći subvenciju, Polo je kupio čokoladirku i počeo da proizvodi čokoladno suvo voće i table.

"Čokoladiramo suve kajsije, šljive i smokve, pa smo širenjem asortimana povećali i prodaju. Ovaj program je veoma značajan za privrednike, prijavili smo se i ove godine", kaže Jovanović.


Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara