Dobrivoje Radović FOTO:N1

Malinari: Država mora da razbije kartel hladnjačara i da obezbedi fer tržište

Dobrivoje Radović FOTO:N1
Dobrivoje Radović iz Asocijacije malinara i kupinara Srbije istakao je, gostujući u Novom danu, da malinari već duže vreme traže da se razbije kartel hladnjačara dok je predsednik Skupštine opštine Arilje i član udruženja malinara Vilamet spas Dragiša Terzić izjavio je država treba da oobezbedi fer tržišnu utakmicu.

Radović ističe da je odluka Asocijacije da malinari ne beru rod ukoliko se ne postigne dogovor s izvoznicima.

Radović ocenjuje da je u proteklom periodu došlo do pomaka kad je reč o odnosu države prema malinarima. Prema njegovim rečima, odobreno je 82 miliona dinara za šest opština - Ivanjica, Arilje, Kosjerić, Požega, deo Dragačeva i deo Užica.

S druge strane, on smatra da ministar Rasim Ljajić, kad je reč o problemima malinara, ne preduzima ništa i tvrdi da nijedan sastanak sa proizvođačima nije održao. Stoga, dodaje Radović, Asocijacija će najverovatnije tražiti smenu Ljajića.

Govoreći o prekidu protesta malinara u Prijepolju, Radović kaže da ima informacije da će se protest nastaviti ako se ne postigne dogovor.

Terzić ocenjuje da su malinari protestovali u Prijepolju jer su iritirani stavom hladnjača koji je bezobrazan.

"Jer, ako vam neko izađe s cenom 49,90 dinara za kilogram maline, a vas radnik koji bere košta 60 dinara, onda je to guranje prsta u oko proizvođačima. A podaci su da je, do aprila, prosečna izvozna cena maline 2,05 evra", smatra Terzić.

On dodaje da se poslednjih godina, na početku berbe malina, iskazuje neodgovarajući stav pojedinih hladnjača prema proizođačima.

Terzić kaže da u Arilju ima oko 350 hladnjača što predstavlja kapacitet koji bi mogao da skladišti ceo rod maline u Srbiji.

Kaže da su već juče istaknute cene od 125 do 135 dinara za kilogram maline u pojedinim krajevima.

"Iskreno se nadam i očekujem da će biti dalkeo veća cena jer maline nema, ona je u očajnom stanju ove godine u Srbiji na šta su uticale i vremenske prilike", kaže Terzić.

Terzić zaključuje da je problem počeo s liberalnim tržištem i da država ne može da naredi otkupnu cenu malina, ali dodaje da treba voditi računa o uvozu maline.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara