FOTO: Pixabay

Malinari se udružili u Savez poljoprivrednih udruženja

FOTO: Pixabay
Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice, Podgolijski zdravi plodovi iz Međurečja, Šabac iz Mačve, Limska dolina - vilamet iz Priboja, Studenica iz Ušća i Spas iz Kraljeva osnovali su u Užicu - Savez poljoprivrednih udruženja zapadne Srbije.

U saopštenju Saveza malinara za zapadnu Srbiju je istaknuto da situacija koja se decenijama unazad odigrava ide na štetu srpske poljoprivrede i poljoprivrednika i da je neophodna borba kroz udruženo delovanje.

"Udruženje nije formirano radi ostvarivanja političkih interesa i bavljenja politikom, već u cilju odbrane poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje", navodi se u saopštenju Saveza malinara za zapadnu Srbiju, a prenosi PP Media.

Na sastanku Saveza je, kako je saopšteno razgovarano o problemima malinara, o subvencijama koje se neredovno isplaćuju, o teškom položaju poljoprivrednih penzionera i nastojanju menjanja zakona koji se na njih odnosi.

Zauzet je jednoglasan stav da bi cena maline trebalo da bude 1,4 EUR za kilogram, odnosno 165 dinara sa tendencijom rasta, a navedeno je da će se sudbina malinara rešavati u martu, a ne da će se čekati sezona branja.

Podsećamo preduzeće Sirogojno company iz Sirogojna na Zlatiboru nedavno je ponudilo proizvođačima maline akontnu cenu od 120 dinara za kilogram prve klase novog roda. Malinari međutim kažu da je ona ponižavajuće mala i da nakon nekoliko loših godina predstavlja definitivan krah malinarstva u Srbiji.

Prošle godine otkupna cena maline u Srbiji varirala je od 50 do 140 dinara za kilogram u zavisnosti od klase. Malinari strahuju da će hladnjačari i ove godine koristiti oprobani recept od prošle kada su ubranu malinu masovno svrstavali u nižu klasu kako bi joj oborili cenu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara