FOTO: Pexels

Malinari sutra počinju štrajk glađu

FOTO: Pexels

Članovi Upravnog odbora Asocijacije proizvođača malina i kupinastog voća započeće u utorak, u pet minuta do 12 sati, štrajk glađu zbog niske otkupne cene maline, najavio je predsednik Asocijacije Dobrivoje Radović.

Radović je agenciji Beta rekao da najveći otkupljivači nude od 140 do 150 dinara po kilogramu maline, iako je Komisija pri Nacionalnom savetu za malinu izračunala da je najniža proizvođačka cena bez zarade i troškova prevoza 173 dinara po kilogramu.

"Najveći otkupljivači, hladnjače Sirogojno kompani i 'Stanić', ucenjuju nas i nude otkup ispod cene koštanja, a izvozom tog istog voća debelo zarađuju i bogate se na muci seljaka", rekao je Radović. 

Proizvođači su, prema njegovim rečima, nezadovoljni što se Ministarstvo trgovine nije uključilo u rešavanje tog problema, niti su na više poziva na razgovor reagovali predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Radović kaže da su proizvođači očajni i da pojedini prete da će seći prste u znak protesta. 

"Tri godine radimo sa gubicima, dok se trgovci bogate. U brdsko-planinskom kraju nemamo čime da se bavimo osim proizvodnjom krompira, stočarstvom i proizvodnjom malina. Ostaje nam jedino da dignemo ruke od svega i tražimo način za iseljenje", rekao je Radović. 

Istakao je da "u ovoj zemlji postoje samo bogati i beda i da se od poštenog rada ne može živeti".

Nova ekonomija je u ariljskom kraju koji je poznat po proizvodnji maline saznala i da malinari imaju problem sa angažovanjem radnika. Iako je dnevnica ove godine 2500 dinara, nema radnika koji bi brali malinu. Osim ovog troška, malinari imaju i troškove smeštaja i ishrane malinara. Prosečan berač dnevno može da ubere 40 kg maline.

Podsećamo, Komisija za zaštitu konkurencije je sprovela analizu uslova konkurencije na tržištu otkupa i izvoza malina na teritoriji Republike Srbije i taj izveštaj objavila u januaru 2018.

Komisija je ispitivala da li postoji povreda konkurencije na tržištu otkupa malina od strane otkupljivača (hladnjačara), na osnovu koje bi Komisija, u skladu sa svojom nadležnošću, mogla da pokrene ispitni postupak po službenoj dužnosti.

PROČITAJTE JOŠ: USTALI IT-evci: Nude besplatno da pomognu srpskom seljaku

Na osnovu svih prikupljenih i analiziranih podataka i informacija, Komisija nije mogla da izvede zaključak o postojanju poremećaja na tržištu otkupa malina roda 2017. godine, koji bi mogli biti rezultat sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja konkurencije od strane učesnika na tom tržištu. 

Analiza je takođe ukazala na brojne probleme sistemske prirode sa kojima se sučeljavaju kako proizvođači, tako i otkupljivači malina. Ovakvi problemi, prema shvatanju Komisije, zahtevaju angažovanje svih relevantnih institucija na pronalaženju dugoročnog i održivog rešenja, kako se opstanak ove veoma važne grane voćarstva, koja donosi značajne prihode od izvoza, ne bi doveo u pitanje.Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara