FOTO: NOVA EKONOMIJA

Manje žalbi na banke u 2019. godini

FOTO: NOVA EKONOMIJA
Građani Srbije podneli su 200 žalbi na rad banaka u prva tri meseca 2019, što je 10,7 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine,  navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije .

U periodu od 1. januara do 31. marta najveći broj pritužbi na rad banaka odnosio se na kredite (37 odsto), platne račune (33,5 odsto) i platne kartice (25,5 odsto) navodi se izveštaju Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS koji je objavljen pre nekoliko dana.

Neosnovanih pritužbi bilo je 68, osnovanih 21, četiri pritužbe su obustavljene a za 106 postupak je u toku, navodi se u izveštaju.

PROČITAJTE JOŠ:

 

U istom periodu primljeno je i 268 pritužbi na rad društava za osiguranje, što je 6,94 odsto manje nego u istom periodu 2018. godine.

Gotovo sve pritužbe – 250 njih – odnosile su se na neživotno, a 18 na životno osiguranje.

Najveći broj žalbi odnosio se na autoodgovornost (30,6 odsto) i osiguranje od posledica nesrećnog slučaja (26,9 odsto).

Sektoru su takođe upućena 73 predloga za posredovanje, a banke i osiguravajuća društva su prihvatila 22 predloga.

Od ukupnog broja od 12 okončanih postupaka u sedam je postignut sporazum između korisnika i banke ili društva za osiguranje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Vesna

    Pa naravno kada NBJ uvek štiti banku a nikad korisnika. Odgovori službe reklamacija NBJ su nestručni i nedokumentovani, ili ne shvataju šta ih pitate ili se prave da ne znaju. Ja kao građevinski inženjer više znam o njihovoj struci nego oni. Znam to iz ličnog iskustva. Zato je svaka reklamacija NBJ besmislena, nego tužba pa na sud. Mada i to je pod znakom pitanja jer su banke delile sudovima posebno povoljne kredite, pa su sudije uvezane direktno sa bankama.