Majo Mićović. FOTO: ŠSTK

Manje firmi pozitivno ocenjuje poslovno okruženje u Srbiji

Majo Mićović. FOTO: ŠSTK

Poslovno okruženje u Srbiji kao pozitivno ocenjuje manje kompanija nego prošle godine, a firme najviše žele promene u oblasti birokratije i administracije, borbu protiv korupcije i pravnu sigurnost i stabilnost, pokazala je anketa Švajcarsko-srpske trgovinske komore.

Ta Komora sprovela je peti po redu „Upitnik o poslovnoj klimi u Srbiji u 2019. godini" u okviru švajcarsko-srpske poslovne zajednice u toku aprila 2019. godine.

Predsednik Upravnog odbora ove Komore Majo Mićović izjavio je da je većina anketiranih kompanija ocenila poslovnu klimu u Srbiji kao zadovoljavajuću, ali je broj onih koji imaju pozitivno viđenje domaćeg poslovnog okruženja pao sa 90 procenata u 2018. godini na 79 odsto ove 2019. godine.

Takođe, većina ispitanih kompanija je ocenila da će uslovi poslovanja u Srbiji u 2019. godini ostati nepromenjeni u odnosu na 2018. godinu, navodi se u saopštenju Komore. 

PROČITAJTE JOŠ:

Poslovna klima u Srbiji stabilna trojka

Od svih anketiranih kompanija, 15 odsto očekuje da će poslovna klima u Srbiji tokom 2019. godine biti bolja u odnosu na prethodnu, dok 70 procenata ispitanih preduzeća smatra da će klima ostati ista u odnosu na 2018. godinu.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da većina ispitanih kompanija očekuju promene u sledećim oblastima poslovne klime: birokratija i administracija, borba protiv korupcije, kao i u pogledu obezbeđenja pravne sigurnosti i stabilnosti, navodi Komora. 

U vezi sa razvojem digitalizacije u Srbiji, anketirane kompanije su ocenile e-banking kao oblast digitalizacije koja se razvija na najviše zadovoljavajući način, dok je e-nabavka ocenjena kao oblast koja se razvija na najmanje zadovoljavajući način.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara