FOTO: N1

#1od5miliona

Marčelo: Živimo u svetu iz Vučićeve glave, to dalje neće moći

FOTO: N1
Deveti po redu protest #1od5miliona počeo je i večeras oko 18 sati kod Platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na početku protesta pročitano je pismo studenata FPN-a, koji su između ostalog, zatražili ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića. 

Na početku protesta govorili su profesorka Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, predstavnica udruženja malinara Slađana Stanković i umetnik Marko Šelić Marčelo.

Marija Bogdanović je izjavila da je broj univerzitetskih profesora i saradnika koji podržavaju proteste sve veći, uprkos tvrdnjama ministra prosvete Mladena Šarčevića da "tu nema ozbiljnih imena".

Marko Šelić Marčelo poručio je sa protesta u Beogradu da živimo u svetu iz Vučićeve glave i da postajemo puni mržnje. 

"Malo je to, kaže Šarčević, ja kažem mnogo je, došlo je preko glave i dalje neće moći", rekao je on.

Predstavnica Udruženja malinara Slađana Stanković navela je da je na protest došla kako bi ukazala na nezadovoljstvo svih poljoprivrednih proizvođača.

Prema njenim rečima, oni već dve godine vode razgovore sa vlašću, ali dobijaju "samo prašinu u očima".

"Dižemo glas protiv nepravde, lažnih privatizacija i reformi koji ne vode ničem dobrim već strahu za golu egzistenciju i sigurnom odlasku mladih", kazala je Stanković.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pročitajte i:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okupljeni su duvali u pištaljke i nosili transparente na kojima je pisalo "Srušio se Savamalu, al ti ne dam štalu", "Našu dedovinu krčmiti nećete", "Uništili ste najveću fabriku na otvorenom", "Pošta - poštarima, stranke političarima", "Ne trebaju nam Pupsovci, trebaju nam stručnjaci".

Na protestu su bili i predstavnici levog bloka koji su nosili crvene zastave i transparent "Dole Vučić, dole kapitalizam", kao imalinari koji su istakli table sa imenima gradova iz kojih dolaze.

Među okupljenima su bili i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Borko Stefanović, Janko Veselinović...

Protestu su se pridružili i studenti sa FPN-a, koji su ranije danas pozvali sve studente u Srbiji da im se pridruže u pobuni protiv politike predsednika države Aleksandra Vučića, a zatražili su i ostavku ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića zbog nazivanja ljudi iz akademske zajednice "neozbiljnim imenima".

Predstavnici Pokreta ujedinjenih fantoma doneli kutije

Ispred zgrade Predsedništva Srbije organizatori beogradskog protesta #1od5miliona ostavili su tri kutije u koje su potom građani počeli da ostavljaju poruke sa objašnjenjem zašto učestvuju u protestnoj šetnji.

Kutije su doneli predstavnici Pokreta ujedinjenih fantoma, koji su na kutijama ostavili fantomke i poruku "Kada vidiš fantomku na glavu je stavi, što da budeš skriveni, budi fantom pravi".

Kako je rekla jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović, građani ne žele da ćute, a slanje poruka jedan je od načina da ih predsednik Srbije Vučić sasluša.

"Ako treba, doći ćemo u ponedeljak i u pet ujutru da isporučimo pisma", kazala je Anasonović.

Okupljeni su ispred zgrade Predsedništva skandirali "Ua" i "Vučiću, pederu".

Nakon što su izveli performans "Ostavi pismo Vučiću", okupljeni su nastavili šetnju do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) i na kraju do zgrade Politika.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom Stop krvavim košuljama održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. godine, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Na godišnjicu ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, 16. januara, organizovana je šetnja do Hrama Svetog Save, gde su zapaljene sveće.

Na početku organizovanja protesta zatraženo je da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada na Borka Stefanovića i aktiviste Levice.

Zahtevi su dopunjavani, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Protesti se održavaju u nizu gradova, podršku su im dali brojni profesori univerziteta, advokati i umetnici.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara