Marinović: Zakonski regulisati obradu ličnih biometrijskih podataka i video nadzora

Foto: Nova ekonomija

Potrebno je dopuniti i izmeniti Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji nije dovoljno jasan i ne reguliše sve oblasti, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

"Ne reguliše oblasti obrade podataka o ličnosti putem video nadzora, biometrijskih podataka o ličnosti. Ne reguliše uopšte odnos ubrzane digitalizacije i obrade i zaštite podataka o ličnosti i odnos veštačke inteligencije i zaštite podataka o ličnosti", rekao je Marinović na današnjem obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti.

Zakon takođe nije posvetio veliku pažnju tome koje kvalifikacije i koje uslove treba da ispunjava lice za zaštitu podtaka o ličnosti koje je važno jer je ono veza između rukovalaca podacima i poverenika i između rukovalaca podacima i građana, rekao je poverenik.

Imaju li građani Srbije istu zaštitu privatnosti kao građani EU?

Nakon izmene Zakona o zaštiti podataka trebalo bi da se sa njim usklade i svi drugi zakoni, za šta će biti zadužena resorna ministarstva. 

Trenutno se radi na novoj Strategiji zaštite podataka koja bi, osim normativnog dela, trebalo i da stvori uslove za sistem u kome će svi koji upravljaju podacima obrađuju ih biti svesni svoje obaveze i svoje odgovornosti za zaštitu podataka o ličnosti, istakao je Marinović.

Foto: Marko Rupena

„U dosadašnjoj praksi uočeno je veliko nepoznavanje prava zaštite podataka o ličnosti, kako među građanima, tako i među onima koji obrađuju podatke o ličnosti - rukovaocima podataka. Za efikasniju zaštitu ovog prava neophodno je jačanje kapaciteta Poverenika“, istakao je poverenik Marinović na današnjem obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti.

Ukazao je na razvoj i širenje kapaciteta Službe u proteklom periodu, kao i na perspektivu daljeg razvoja Službe u skladu sa proširenim ovlašćenjima u obe oblasti ljudskih prava koja štiti.

„Naša težnja za ovu godinu je ulazak u obrazovni sistem. Poverenik je već otpočeo saradnju sa visokoškolskim ustanovama kroz kratke programe studija na različitim fakultetima“, poručio je poverenik Marinović.

Poverenik se osvrnuo na njegovih prvih 300 dana na čelu institucije i na razvoj Poverenika i njegove službe u tom periodu. Posebno je istakao iskušenja koja je pred Službu Poverenika dovela situacija sa pandemijom Kovid 19, što je uzrokovalo da se radi u neuobičajenim okolnostima koje su bile nove za sve.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.