Maske, rukavice i kućno smeće zajedno na otpadu

Executive group

Tokom pandemije korona virusa naglo se povećala količina otpada, a naročiti problem je što domaćinstva u Srbiji ne odvajaju medicinski otpad koji sada predstavlja rizik i za životnu sredinu i za radnike koji prikupljaju otpad. Prema propisima, maske nikako ne bi smele da završe na smetlištu, niti bi radnici smeli da dođu u kontakt sa medicinskim otpadom jer se sav otpad tretira kao zarazan.

Dodatni problem predstavlja i to što se otpad meša i kao takav završava na deponijama, naglašava Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije i dodaje da se to pitanje u našoj zemlji odlaže već dve decenije. 

Kada je reč o postojećim rešenjima, tokom pandemije pokrenuta je nacionalna platforma za dijalog o životnoj sredini, pod nazivom "Eco Corner", naglašava Mitrović. Na njoj, kako kaže, stručnjaci i poslovna udruženja, predlažu rešenja o načinu postupanja sa otpadom.

Nema sumnje da su se komunlne službe u lokalnim samoupravama suočile sa velikim izazovima, a jedan od glavnih, uz hroničan nedostatak radnika, predstavlja i manjak profesionalaca obučenih da prvilno postupaju s medicinskim otpadom, kaže Marija Bogdanović, vođa projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena" koji se sprovodi u sklopu Nemačke razvojne saradnje. 

Prema njenim rečima, nedostaje i zaštitna oprema, vozila, kao i posebne kante, a veliki problem je i taj što se u Srbiji pravilno odvaja samo otpad iz zdravstvenih ustanova, dok medicinski otpad iz domaćinstava uglavnom završava pomešan sa ostalim na deponiji i može da predstavlja izvor zaraze.

Važno je da kada sve ovo prođe, otvoreno analiziramo učinjeno, propuste i slabosti jer se ne može nastaviti sa istim praksama i politikom, zaključio je Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije.

Anketa koja je u okviru projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena" sprovedena u 17 partnerskih opština, pokazala je da i pored trenutne situacije njihova komunalna preduzeća neometano rade. U najvećoj meri obezbeđena je zaštitna oprema za radnike. Međutim, kako se naglašava, lokalne samouprave ne odvajaju otpad koji nastaje u okviru zaštite zdravlja, niti imaju procene o njegovim količinama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • DrAgan

    ‘Ajd što je na otpadu, nego ih bacaju ko kako stigne... oko biciklističke staze do Ade ih svuda viđam... na vršačkom bregu sad za vikend... užas!