Masovno trovanje ptica u Vojvodini pesticidima iz zemljišta

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je da se u Vojvodini nastavlja ubijanje strogo zaštićenih vrsta ptica, a da je uzrok najverovatnije trovanje zbog prekomerne upotrebe pesticida koji su zabranjeni zakonom na poljoprivrednom zemljištu.

Kako se navodi u saopštenju, aktivisti Društva dobijaju sve učestalije prijave i fotografije o otrovanim pticama na različitim lokacijama u Vojvodini - Temerin, Apatin, severni Banat i drugo.

Među ubijenim jedinkama identifikovane su i strogo zaštićene vrste kao što su orao belorepan, mišar, eja močvarica i ždral.

"Verujemo da je prekomerna upotreba pesticida na obradivim površinama najverovatnije uzrokovala trovanje i smrt ptica", upozorili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Oni su podsetili nadležne institucije da se na poljoprivrednom zemljištu u Vojvodini vrlo često koriste pesticidi koji su zakonom zabranjeni, poput furadana, dok se dozvoljeni pesticidi koriste suprotno propisima.

"Мamci sa cink fosfidom, koji se koriste za trovanje glodara, rasuti su po njivama, umesto da su zakopani. Primećeno je i prisustvo furadana na semenima ili životinjskim ostacima. Furadan je u Srbiji zakonom zabranjen za korišćene već tri godine, dok se u svetu već dugo ne koristi", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da prekomerna upotreba pesticida na obradivim površinama u Vojvodini dovodi do trovanja ptica, ali da indirektno potom ugrožava i čovekovo zdravlje.

"Navedeni otrovi ne mogu se lako ukloniti iz zemljišta na kojem uzgajamo biljke za ishranu. Iskustva drugih zemalja pokazuju da je biološka kontrola mnogo učinkovitija, jer mnoge ptice koje stradaju trovanjem, kao prirodnu hranu koriste upravo glodare. Kada bi smo smanjili upotrebu pesticida, omogućili bi da kroz prirodne lance ishrane broj štetočina na njivama bude sveden na minimum", navedeno je u saopštenju tog društva.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara