FOTO: Matematički fakultet

Matematički fakultet ugostio mlade statističare iz celog sveta

FOTO: Matematički fakultet

U Beogradu je od 29.7. do 2.8. održana 21. međunarodna konferencija The European Young Statisticians Meeting. Glavni organizator bio je Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu. 

Konferencija ima četrdesetogodišnju tradiciju i organizuje se pod pokroviteljstvom čuvenog statističkog društva Bernuli, a prvi put je bila održana u Beogradu. 
Učesnici konferencije su bili istaknuti mladi naučnici Evrope koje je posebno odabrao međunarodni naučni odbor, kao i pet renomiranih profesora koji su eksperti u svojim oblastima. 

Glavni cilj konferencije je bio da okupi izvrsne mlade predstavnike raličitih evropskih zemalja koji se bave oblastima od verovatnoće, teorijske statistike do sada veoma aktuelnih primena, kao što je mašinsko učenje i njegova primena u biologiji, ekonomiji i sl., kako bi se upoznali sa najnovijim dostignućima iz raznih oblasti, razmenile ideje, i uspostavila međusobna međunarodna saradnja. 

Rusev

Svaka zemlja je mogla imati najviše dva predstavnika čime je obezbeđen diverzitet u pogledu zemalja učesnica. Učestvovali su predstavnici Austrije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Jermenije, Holandije, Hrvatske, Kipra, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Portugalije, Rusije, Slovačke, Srbije, Švajcarske, Španije, Turske i Velike Britanije. 

Konferenciju je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević. 

Svakog dana je održano desetak dvadesetominutnih predavanja mladih učesnika, kao i jedno predavanje istaknutog predavača. 

Prvog dana konferencije predstavljeni su skorašnji rezultati iz oblasti Bajesovske statistike. Predavanje je održalo četiri učesnika. Nakon toga, prvo glavno predavanje u okviru konferencije održao je profesor Peter Rusev sa Katoličkog univerziteta u Luvenu, pod nazivom "Detecting Deviating Data Cells”. Na predavanju su prikazani novi metodi za detekciju autlajera. Nakon toga održano je još osam predavanja na kojima su bili prikazani rezultati u vezi sa robusnim ocenjivanjem u različitim statističkim modelima. 

Narednog dana,  glavno predavanje je održao profesor Pavle Mladenović sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Predavanje je bilo posvećeno prikazu različitih dostignuća iz teorije ekstremnih vrednosti, koja nalazi brojne primene u praksi (npr. modeliranju velikih odšteta u osiguravajućim društvima). Osim ovog, održano je još trinaest predavanja na kojima su prikazani različiti modeli prilagođeni za takozvane velike podatke koji se najviše primanjuju u medicini i biologiji. 

PROČITAJTE JOŠ: ČOVEK I VEŠTAČKA INTELIGENCIJA, UZETI  NAJBOLJE OD OBA SBETA

Glavno predavanje trećeg dana konferencije je održala profesorka Ana Kolubi, sa univerziteta Justus Libig iz Gizena, koja je vodeći stručnjak u oblasti takozvane fazi statistike koja se odnosi na modeliranje nepreciznih podataka. Poslednjih godina ova vrsta statističkih modela posebno je popularna, nadasve zbog potrebe za uključivanjem subjektivnog stava jedinki u model. 

Predavanje je bilo posvećeno prikazu najnovijih rezultata iz ove oblasti. Pored toga održano je i sedam predavanja u vezi sa funkcionalnim statističkim modelima. 

Profesorka Marija Dolores Himenes Gamero, sa Univerziteta u Sevilji, stručnjak za testiranje statističkih hipoteza koji se koriste za specifikaciju modela govorila je o različitim svojstvima empirijskih karakterističnih funkcija, njihovoj upotrebi za konstrukciju testova saglasnosti i njihovoj upotrebi za selekciju statističkih modela. 

Pored glavnog predavanja, održano je još dvanaest predavanja vezanih za nova dostignuća u oblasti neparametarskog testiranja hipoteza i modeliranja u vremenskim serijama. 

Poslednjeg petog dana konferencije, glavno predavanje je održao profesor Igor Prinster, sa Bokoni univerziteta u Milanu, stručnjak u oblasti neparametarske Bajesove statistike.

Predavanje je bilo posvećeno prikazu skorašnjih dostiguća iz ove oblasti. Pored toga održano su još četiri predavanja iz oblasti teorije slučajnih procesa iz ugla teorije ekstremnih vrednosti. 


Doc. Dr Bojana Milošević, docent, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara