FOTO: Max Pixel

Matić: Očekuje se rast od 30 odsto za izvoz srpskog IT sektora

FOTO: Max Pixel

Izvoz IT industrije u prvoj polovini ove godine iznosio je milijardu evra, što čini 10 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavila je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ocenila da je jedan od najvećih problema digitalizacije u Srbiji nerazvijena infrastruktura.

Matić je na petoj regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama "DIGITAL 2018", kazala da je prošle godine izvoz IT sektora iznosio 900 miliona evra i da se na osnovu rezultata u prvoj polovini godine može očekivati rast od 30 odsto.

Prema njenim rečima, prilivi od IT industrije bili bi značajno veći da je postoji razvijenija infrastruktura.

Ona je ukazala da je jedan od najvećih izazova u procesu digitalizacije uspostavljanje širokopojasnog interneta kojim je trenutno pokriveno 60 odsto teritorije (širokopojasni interent je naziv za načine povezivanja na Internet koji omogućuju velike brzine prenosa podataka).

Matić je kazala da bi ulaganje od 110 miliona evra u šriokopojasni internet dovelo do rasta u IT sektoru za 16 odsto, što bi omogućilo rast BDP-a od dva do 2,5 odsto.

"Na osnovu ovih podataka jasno je da digitalizacija ne može biti zahtev, to je imperativ vremena", kazala je Matić i dodala da je prošle godine samo u jednom minutu u svetu prosečno razmenjeno 3,7 miliona poruka preko društvenih mreža i poslato 188 e-mailova.

Matić je rekla i da se Srbija visoko kotira kao zemlja kada je u pitanju sajber bezbednost i razvoj informacionog društva.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je otvarajući skup, da su IT sektor i kultura "dobro povezani", ali da ima dosta posla kako bi se stvorilo virtuelno kulturno nasleđe.

Vukosavljević je kazao da je digitalizacija kulturnog nasleđa jedan od prioriteta ministarstva, jer na taj način bogata kulturna građa postaje pristupačnija i vidljivija, posebno ona koja se čuva u arhivima biblioteka i ustanova.

On je naveo da će se posebno voditi računa o zaštiti jezika i pisma, naročito ćiriličnog pisma i da će se raditi na unapređivanju njegove upotrebe na internetu.

Govoreći o digitalizaciji medija, Vukosavljević je samo kazao da tehnološke promene ne mogu zaobići ni novu medijsku strategiju i da se nameće potreba za "fleksibilnim i gipkim zakonskim rešenjima".

Tradicionalan govornik regionalne konferencije, ambasador Velike Britanije Denis Kif rekao je da je njegova zemlja pomogla uspostavljanje E-uprave sa pet miliona evra.

On je govorio o promenama u digitalnoj sferi koje je uočio za tri godine od kako je ambasador u Srbiji, što je objasnio opisom ljubimca Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije.

"Forin ofis ima mačka koji se zove Palmer i on ima svoj tviter nalog", kazao je Kif.

On je zaključio da je došlo "novo vreme diplomatije" uvođenjem novih tehnologija, što dokazuje činjenica da je "mobilni telefon zamenio ambasadorsku tašnu, u nekim slučajevima čak i celu kancelariju".

Regionalna konferencija Digital 2018 traje dva dana, a na njoj će u okviru panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriti o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, o revolucijama na društvenim mrežama, marketinškoj i medijskoj sceni.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.