Meštani sve više odlaze iz planinskih sela u Surdulici, ali neki se i vraćaju

Planinska sela u Surdulici u pograničnom pojasu sa Bugarskom decenijama ostaju bez meštana, odlaze, traže posao. U selo Draince vratio se Arsen Andrić i opredelio za uzgoj autohtonih vrsta konja i pasa.

Ljubav prema životinjama i zavičaju vratila ga je u Draince, posle 45 godina. Arsen Andrić ima ergelu brdsko-planinskih konja i pse silvane ili zmajeve, autohtonu vrstu.

"Ja sam najsrećniji ovde, na svom imanju, gde dedovo ognjište ponovo gori i gde su štale pune, gde se čuje rzanje konja i lavež pasa i nadam se da ću svojim primerom pokrenuti mlađe generacije", kaže Arsen Andrić.

A mladih je malo, u selu je 170 kuća, a svega 50 stanovnika. Leti im dolaze deca, unuci, zimi samuju. Svaki novi komšija je nova prilika za razgovor, pomoć.

"Imam sve, i vodu i kupatilo, neko u gradu nema što ja imam, ali sam sam sa ženom, deca su daleko", kaže Vasil Takov.

Manje je goveda i živine. Bora Bogojev čuva 14 krava, a Rade Videnov opredelio se za malinarstvo.

"Ima pašnjaka koliko hoćeš, ali to je sve u korov uraslo, ne možeš da pokosiš moraš da kupiš, za dve krave možeš, ali ne za 14 krava", priča Bora Bogojev.

"Očekujem prvu berbu ove godine, ovo je malinarstvo u pokušaju jer malo ima malinjaka u ovom kraju, nadam se uspehu", kaže Rade Videnov.

Arsen Andrić u selo vraća i slavu, Đurđevdan, okuplja meštane, decu, prijatelje iz Svebora, iz Niša, Kraljeva i Beograda.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara