Direktor Merkatora S FOTO: Nova ekonomija

Merkator S smanjio dug za 100 miliona evra, ali mora još 200 miliona

Direktor Merkatora S FOTO: Nova ekonomija

Kompanija Merkator S smanjila je dug za 100 miliona evra  na 779 miliona, rekao je danas direktor Merkatora S Entoni Sošić.

On je na predstavljanju rezultata poslovanja u Idea akademiji u Beogradu rekao da je cilj da se dug smanji za dodatnih 200 miliona evra kako bi ostatak duga mogao da se refinansira. 

„Važno je da se razdužimo za 200 miliona evra kako bismo mogli da refinansiramo ostatak duga i osiguramo novac za novi investicioni ciklus", rekao je Sošić na sastanku kojem su prisustvovali ministri trgovine i poljoprivrede Rasim Ljajić i Branislav Nedimović, kao i dvadesetak direktora najvećih dobavljača Merkatora poput Delte, Nelta, Mojih brendova, Pionira, MK Grupe itd. 

Merkator S, deo Merkator Grupe, posluje u sastavu hrvatskog koncerna Agrokor koji je pod prinudnom upravom zbog ogromnih dugovanja. U sastavu Agrokora u Srbiji posluju i MG mivela, Frikom, Dijamant, Kikindski mlin i Nova sloga. 

Direktor Merkatora S Entoni Sošić rekao je da je od 1. januara 2018. do 1. septembra kompanija povećala prihode u maloprodaji za 5,4 odsto što je prvi put od 2011. godine. 
Kako je naveo, strategija je da se deo duga namiri prodajom imovine. 

„U Srbiji smo 2017. uspešno prodali Merkator centar Beograd za adekvatan iznos novca, sada se prodaju centri u Sloveniji, BiH i Hrvatskoj. To je samo 11 odsto ukupne imovine koju Merkaktor grupa ima. Kad se to sve proda u vlasništvu Merkatora će biti preko milijardu evra imovine," rekao je direktor Merkatora S.

Prema rečima direktora Privedne komore Srbije Marka Čadeža, Merkator u Srbiji ima tržišni udeo od 19 odsto, zapošljava 8.000 ljudi u 78 gradova. Na policima je 57.000 artikala, od čega su 21.000 domaći artikli koji u premetu učestvuju sa 60 odsto. 

Lanac na četiri regionalna tržišta ima 1000 maloprodjanih radnji. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara