Angela Merkel FOTO: Vikimedia

Merkel: Nemačkoj potrebne garancije da Huavei neće davati podatke Kinezima

Angela Merkel FOTO: Vikimedia

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su Nemačkoj potrebne garancije da kineska kompanija Huavei Tehnolodžiz neće prosleđivati podatke Kinezima.

Merkel je te garancije tražila pre nego što se tom dobavljaču telekomunikacione opreme odobri učešće u izgradnji nemačke 5G mreže.

Merkelova, koja se nalazi u poseti Japanu, rekla da je zbog bezbednosne zabrinutosti važno da se razgovara s kineskom vladom i da "kompanija jednostavno ne predaje podatke državi", prenosi agencija Rojters.

Ona je rekla studentima na univerzitetu Kejo da je bezbednost važna ukoliko firme žele da rade u Nemačkoj i da mora biti jasno da kineska država ne sme da pristupa svim podacima preko kineskih proizvoda.

Huavej se našao na udaru međunarodne kontrole zbog, kako podseća britanska agencija, svojih veza s kineskom vladom i sumnji da bi Peking mogao da koristi tehnologiju te kompanije za špijuniranje, što ova firma negira.

Nemačka vlada tek treba da zauzme stav o tome da li će slediti druge zemlje koje su isključile Huavej sa svog tržišta zbog, kako navode, nacionalne sigurnosti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara