Meseci pada u prerađivačkoj industriji Srbije

Foto: Pixabay

Vanredno stanje i epidemija zaustavli su proizvodnju u nekim delatnostima, a nema ni tražnje za trajnim proizvodima kao što su bela tehnika i nameštaj. Zato u aprilu i maju sledi ozbiljan pad prerađivačke industrije, ali koliko tačno, teško je sada oceniti, navodi se u najnovijem broju Makroekonomskih analiza i trendova.

Proizvodnja nije zaustavljena samo u auto industrji već i u delatnostima vezanim za invesiticionu aktivnost kao što je proizvodnja metalnih proizvoda. Bitno je pala i tražnja za naftnim derivatima.

Kako se navodi, s obzirom na tražnju, ali i tehnološke i saobraćajne mogućnosti, treba verovati da bi se, bar u kraćem roku, mogla održati, ili čak pojaćati proizvodna dinamika prehrambene i farmaceutske industrije.

U nekim oblastima, kao što je tekstilna industrija, preusmerava se deo proizvodnje na zaštitne proizvode, ali nemamo procenu kako bi se to moglo odraziti na BDP, pišu autori MAT-a objavljenog na sajtu Privredne komore Srbije. 

 Autori postavljaju pitanje, s obzirom na rasprostiranje pandemije po Evropi i svetu, postavlja se pitanje šta će se dogoditi sa proizvodnjom osnovnih metala, koja je i do sada bila u padu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara