Metro možda i do Vidikovca i Ceraka; Prokop izostavljen zbog "nedovoljno istraživanja"

Pixabay

Predstavnik Udruženja građana "Po meri metro" Miloš Vučković rekao je za Novu ekonomiju da njihova primedba za račvanje trasa metroa ka Petlovom brdu, Vidikovcu i Ceraku (južni krak) nije još usvojena formalno, već je od strane obrađivača plana, odnosno Urbanističkog zavoda, dat predlog da se primedba usvoji. 

On je objasnio da je na javnoj sednici Komisije za planove Grada Beograda predloženo da se prihvati ta primedba, a da zapravo Komisija u narednim danima odlučuje da li će se primedba prihvatiti ili ne.

"Ne postoji pravilio, ali kada se to predloži od strane obrađivača plana uglavnom se prihvati, to još uvek nije činjenica, ali nadamo se da će biti", rekao je Vučković.

Javna sednica u vezi sa Nacrtom plana generalne regulacije šinskih sistema i prvom faze prve linije metro sistema, održana je juče u prostorijama Skupštine grada Beograda.

Vučković je rekao da južni krak neće biti odmah naveden i ucrtan u planu, već će se uneti u tekst tog plana da treba da se izvrši analiza valjanosti izgradnje tog kraka i detaljna istraživanja potreba građana na toj trasi. 

"Pre ili kasnije će grad raditi istraživanja da vidi opravdanost izgradnje metroa na tom delu. Prva linija će se svakako graditi od Makiša do Mirijeva, dok je ovaj krak za neko buduće vreme", rekao je Vučković. 

Prva linija metroa će zaobići i Prokop i Klinički centar
Plan za metro „jedan od najkontroverznijih“ u decenijskom planiranju Beograda

Predlog da prva linija metroa obuhvati Prokop i Klinički centar je odbijen, naveo je Vučković i dodao da je rečeno da je nemoguće da se nađu na prvoj trasi jer nije vršeno dovoljno istraživanja. Kako kaže Vučković, poručeno je da su u zoni Prokopa i Kliničkog centra potrebna dodatna geološka i urbanistička istraživanja. 

Udruženje "Po meri Metro" pokrenulo je u julu peticiju u kojoj, između ostalog, zahtevalo da trasa prve linije beogradskog metroa pokrije železničku stanicu Beograd Centar (Prokop) i Klinički centar Srbije (KCS).  

U peticiji je bio i zahtev i da se krak prve metro linije izgradi od stanice Žarkovo u Trgovačkoj ulici ka Petlovom brdu, duž naselja Cerak, Cerak-Vinogradi, Vidikovac, Labudovo brdo i Petlovo brdo. 

I Građevinski fakultet Univreziteta u Beogradu (GRF) nedavno je objavio dokument sa nizom primedbi na trenutni plan razvoja beogradskog metroa u kojem se oštro protivi predloženom rešenju. 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić juče je naveo da će metro krenuti da se gradi u novembru, za manje od mesec dana.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.