Mihajlović: Srbija ponosna što je deo inicijative "Jedan pojas, jedan put"

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je ponosna što je Srbija deo projekta "Jedan pojas,jedan put".

To je istakla povodom pet godina od pokretanja inicijative "Jedan pojas, jedan put", dodajući da je vrednost kineskih investicija u infrastrukturi blizu pet milijardi evra i da postoji veliki prostor i za nove investicije.

"'Jedan pojas, jedan put' više nije samo inicijativa, već najveći globalni projekat koji povezuje civilizacije i daje nam mogućnost da razmenjujemo ideje, znanja i kulturu. Najvažniji rezultat ovog projekta - trenutno nema većeg globalnog projekta od ovog - jeste povezivanje i verujem da će se ti rezultati sve više videti", naglasila je Mihajlovićeva u intervjuu za kinesku nacionalnu televiziju. 

Intervju je snimljen istog dana kad povodom pet godina pokretanja inicijative "Jedan pojas, jedan put" kineskoj javnosti treba da se obrati i predsednik NR Kine Si Đinping, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade. 

Ona je podsetila da je Srbija među prvima, pre svih drugih država u regionu, potpisala Sporazum o strateškoj saradnji i memorandum sa NR Kinom o razvoju inicijative "Jedan pojas, jedan put", čiji je danas deo i projekat modernizacije pruge između Beograda i Budimpešte. 

"Kad govorimo o projektu Beograd-Budimpešta, pored same investicije, ovde je od velikog značaja razmena znanja, jer je to prva brza pruga kojom ćemo ići 200 kilometara na sat", rekla je Mihajlovićeva, i podsetila da je trenutno potrebno više od osam sati da biste došli iz Beograda do Budimpešte. 

Ona je dodala da Srbija puno toga radi u saradnji sa Kinom, ne samo u infrastrukturi, uključujući ulaganja u Železaru Smederevo, razvoj industrijskih zona, Luke Smederevo, a postoje mogućnosti i za nove projekte razvoja Luke Beograd, kao i u oblasti poljoprivrede, kao i svuda gde su prisutne nove tehnologije. 

"NR Kina i Srbija imaju pre svega dug prijateljski odnos i sve bolje ekonomske odnose, a Srbija sebe vidi kao odanog strateškog partnera i most između Kine i Evrope. Nije slučajno prvi veliki projekat koji su kineske kompanije radile u Srbiji bila izgradnja mosta preko Dunava", rekla je Mihajlovićeva. 

"Zahvalni smo i na našim političkim odnosima i stavu Kine o Kosovu i i Metohiji, kao što Srbija podržava politiku jedne Kine. I kad se setimo vremena pre 20, 30 i više godina, kad smo bili bombardovani i prolazili kroz teške periode, Kina je uvek bila naš prijatelj. To čelično prijateljstvo koje postoji između Srbije, koja je mala, ali je na važnom mestu, i Kine, nije samo prijateljstvo dva predsednika, već se oseća i kod građana", naglasila je Mihajlovićeva. 

Potpredsednica Vlade je naglasila da je, otkako su ukinute vize za građane Kine i uveden direktan let između Beograda i Pekinga, u Srbiji sve više kineskih turista i da Srbija ima mnogo toga što može da pokaže građanima Kine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara