Rampa za meso iz Srbije FOTO: Pexels

Ministar poljoprivrede tvrdi da je meso srpskih proizvođača bezbedno

Rampa za meso iz Srbije FOTO: Pexels

Nakon pisanja Nove ekonomije da je proizvodima iz četiri mesne industrije proivremeno zabranjen izvoz na rusko tržište, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kazao je da je meso ovih kompanija "apsolutno bezbedno i da je u ovom slučaju reč o administrativno tehničkim uslovima, koje ima svaka država", preneo je Insajder.

Ministar poljoprivrede  je gostujući na TV Prva, rekao da je reč o novim standardima kojima proizvođači moraju da se prilagode te da razlog suspenzije nije kvalitet proizvoda.

"Postoje neka pravila koja su promenjena poslednjih meseci, druga su promenjena pre godinu dana, sada je stvar pristupa implementaciji", naveo je ministar.

On je objasnio da ne važe ista pravila za izvoz u Evropskoj uniji, Rusiji, Kini ili Turskoj, i da proizvođači moraju da im se prilagode.  

Ruske vlasti su donele odluku da privremeno obustave uvoz mesa i mesnih prerađvina prozvedenih u kompanijama Matijević, Big bul fuds , Zlatiborac i Karnerks  zbog "ozbiljnih nepravilnosti" uočenih tokom inspekcije.

"Izveštaj Uprave za veterinu biće poslat u narednih sedam osam dana u Rusiju, i ja se nadam da ćemo do posete ruskog ministra poljoprivrede raščistiti ovu stvar", naveo je Nedimović.

Na pitanje o problemu klanja "neidentfokovanih životinja", rekao je da se to desilo u jednoj klanici kompanije Matijević gde je postojao nedostatak ušnih markica na dva grla.
"Nije odgovor da su markice otpale, moramo biti pažljivi po tom pitanju", naveo je ministar.

Postoje različiti nivoi kvaliteta, podsetio je ministar, ali svaki proizvod mora da bude bezbedan. Nedimović je rekao da kompanije koje imaju privremenu zabranu uvoza na rusko tržište, izvoze meso na desetine tržišta i da moraju da se prilagode pravilima tih država.

"Rusi imaju neke propise i iz osamdesetih godina ali imaju i nove, i morate da poštujete sve te procedure ukoliko želite da izvozite", rekao je Nedimović.
Nedimović tvrdi da država konstantno sprovodi kontrolu na granici, kao i da je poslednjih godina veći broj ljudi uhapšen zbog uvoza mesa i voća.

Podsećamo, Nova ekonomija je prva objavila da su ruske vlasti donele su odluku da privremeno obustave uvoz mesa i mesnih prerađevina prozvedenih u kompanijama Matijević, Big Bul Fuds, Zlatiborac i Karneks zbog kako je navedeno u odluci  ruske inspekcije "ozbiljnih nepravilnosti" uočenih tokom inspekcije koja je sprovedena sredinom aprila ove godine. Ni kompanije ni ruske vlasti nisu želele da kažu o kakvim propustima je tačno reč.

Prema dokumentu koji je dobio Insajder, ruska inspekcija je između ostalog utvrdila klanje životinja kojima se ne može utvrditi poreklo i kršenje sanitarno-higijenskih normativa.

Ruska inspekcija dalje navodi da su tokom provere otkriveni prekršaji od kojih su neki, kako piše, kritični. Tako je ustanovljeno između ostalog "klanje neidentifikovanih životinja i kršenje sanitarno-higijenskih normativa”.   
Pitanje o mogućnosti ukidanja privremenih ograničenja će biti razmatrano posle otklanjanja svih neusaglašenosti, navodi se u dokumentu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara