Novi propisi o gondolama FOTO: Pexels

Ministarstvo životne sredine se više ne pita o postavljanju žičara

Novi propisi o gondolama FOTO: Pexels

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o žičarama za transport ljudi koji predviđa da  nije potrebna saglasnost ministra za zaštitu životne redine kad je reč o određivanju uslova za postavljanje žičare, stanice, stubova, temelja i druge infrastrukture. 

Umesto prethodne odredbe da se bezbednosna analiza, isprave o usaglašenosti i prateća tehnička dokumentacija koja se odnosi na bezbednosne komponente i podsisteme moraju biti podnete nadležnom državnom organu, a da se  njihove kopije čuvaju na lokaciji postrojenja žičare, sada samo stoji da ovi izveštaji moraju biti "dostupni”. Postavlja se pitanje kome moraju biti dostupni  i na kom mestu će biti kopije. Odnosno, od koga će građani tražiti ovu dokumentaciju na uvid.

Podsećamo, u toku su pripreme za izgradnju žičare na Kalemegdanu što je izazvalo burne reakcije građana i stručne javnosti jer je najpre posečeno više od 100 stabala na Kalemegdanu i na drugoj obali reke. Takođe, izgradnjom žičare će biti oštećene zidine Kalemegdana.

PROČITAJTE JOŠ: IZABRANI MAJSTORI ZA GONDOLU

Vlada navodno menja zakon radi usklađivanja sa evropskim propisima, zbog definisanja termina, boljeg uređivanja rada žičara i bezbednosti.  Izmenama zakona koje će po hitnom postupku, bez javne rasprave, biti usvojene u skupštini Srbije, definisan je nadležan organ za izdavanje ovlašćenja za obavljanje stručnog pregleda žičare i/ili specifične vučne instalacije stručnom licu, što Zakonom nije bilo propisano. 

Takođe, izmenama se uvodi obavezan stručni pregled nakon ponovnog postavljanja žičare ili specifične vučne instalacije, što je jako važno iz ugla bezbednosti, jer ponovno postavljanje žičare ili specifične vučne instalacije predstavlja bezbednosni rizik. Ova odredba dosad nije postojala.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • VLASTa

    Bagro nesvesna , VI postojite samo da bi slušali i služili vladarim , vašim gospodarima . Nemojte lupati gluposti o demokratiji i slično , to škodi zravlju a što se tiče gondole i svega drugog što se bude gradilo biće urađeno , ako treba srušiće se čitav B'ograd a ne samo savamala i tu nekih par stotina stabala , neka zidina kalemegdana itd. Dakle , tišina i pravac na SNS miting .