Ministarstvo godinama najviše novca za besplatne udžbenike daje Kletu

Foto: Nova ekonomija

Ministarstvo prosvete je samo od 2019. godine izdavačkoj kući Klet dala skoro 748 miliona dinara za kupovinu besplatnih udžbenika. Povezanim firmama Novi Logos i Freska u istom periodu otišlo je još ukupno 399 miliona dinara. Na taj način Ministarstvo je na tri pomenute firme potrošilo skoro 60 odsto ukupnog novca datog za besplatne udžbenike.

Besplatne udžbenike trebalo bi da dobiju svi učenici osnovnih škola koji dolaze iz socijalno i materijalno ugroženih porodica, đaci sa smetnjama u razvoju i invalididtetom, učenici koji imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), kao i svako treće i naredno dete u porodici.

Udžbenički kartel ne postoji nigde u Evropi

Učenici međutim od države ne dobijaju ceo komplet udžbenika već oni od prvog do četvrtog razreda dobijaju knjige za matematiku, srpski jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i obavezni strani jezik.

Od petog do osmog razreda dobijaju se udžbenici iz matematike, srpskog jezika, prvog stranog jezika, geografije, istorije, hemije, fizike i biologije.

Više od polovine novca Kletu i povezanim firmama

Za nabavku besplatnih udžbenika za školske godine 2019/2020, 2020/2021. i 2021/2022. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je utrošilo ukupno oko 1,97 milijardi dinara. 

Od ovog novca, izdavačke kuće Klet, Novi Logos i Freska dobile su ukupno 1,14 milijarde dinara, što je skoro 60 odsto utrošenih para.

Izdavačka kuća Freska je u vlasništvu Kleta iz Beograda, a imaju i istu direktorku, Gordanu Knežević-Orlić. 

Klet je u vlasništvu istoimene firme iz Slovenije, dok je Novi Logos u vlasništvu firme Klet profil iz Hrvatske. Direktor Novog Logosa je Nebojša Orlić koji je ujedno i zakonski zastupnik u beogradskom Kletu.

Vlada imenovala v.d. direktora Zavoda za udžbenike

U toku 2019. godine besplatni udžbenici su nabavljani u okviru tri javne nabavke - jedne "opšte" i ujedno najveće, druge koja je nabavljala nedostajuće udžbenike i treće koja se odnosila na kupovinu prilagođenih knjiga za učenike sa smetnjama u razvoju i sa invalididetom. 

Te godine Klet je u okviru ova tri tendera dobio posao vredan 199 miliona dinara, Novi Logos 176 miliona dinara i izdavačka kuća Freska 14 miliona dinara.

U oktobru naredne, 2020. godine, sprovedena je najpre nabavka besplatnih udžbenika, a zatim i prilagođenih besplatnih udžbenika. Tada je Kletu dodeljen posao nabavke knjiga za 185 miliona dinara, Novom Logosu za 187 miliona i Fresci za 21,4 miliona dinara.

Poslednja javna nabavka besplatnih udžbenika bila je u junu 2021. godine.

Ovoga puta Klett je bio dobavljač ne samo za udžbenike koje izdaje ova kuća već i za udžbenike koje izdaju Freska i Novi Logos.

 Kuhinja kao učionica i deda koji šapuće

Koje knjige su kupljene?

Pretpostavljamo da u ukupnu sumu od 1,97 milijardi dinara nisu uračunati prilagođeni udžbenici za učenike sa smetnjama u razvoju i invalididetom za 2021/2022. godinu s obzirom na to da za ova nastavna sredstva još uvek nije raspisana javna nabavka ove godine. 

U tenderskoj dokumentaciji sa ovogodišnjeg tendera za kupovinu udžbenika za osnovce nije navedeno koje sve knjige se nabavljaju niti za koliko učenika, a na upit Nove ekonomije iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili.

Koliko je država Srbija platila onlajn nastavu?

Poslednji medijski natpisi o tome koliko udžbenika država nabavlja su iz maja 2018. godine (za školsku 2018/2019) i tada je objavljeno da su oni kupljeni za 84.348 đaka, kako je prenela Politika.

Besplatne udžbenike Ministarstvo nabavlja tako što se škole izjasne koji udžbenici su kod njih odabrani za narednu školsku godinu i koliko đaka ostvaruje uslove za besplatne udžbenike. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.