Misija MMF-a sutra stiže u Beograd zbog sedme revizije aranžmana

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stiže sutra u Beograd povodom sedme revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom, a posetu će završiti 4. jula.

Kako je najavljeno, misija MMF-a koju predvodi Džejm Ruf imaće dva zadatka - da sagleda stanje srpske privrede i sprovođenje programa koji ističe februara iduće godine. Nalaze misije MMF-a o sedmoj revizi aranžmana sa Srbijom iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 milijarde evra Izvršni odbor MMF-a razmatraće krajem avgusta.

Prethodna, šesta revizija aranžmana odobrena je u decembru prošle godine. Ministar finansija Dušan Vujović je ranije rekao da će teme razgovora sa delegacijom MMF-a biti nastavak dogovorenih makroekonomskih i strukturnih reformi. 

"Sada se nalazimo praktično u onom momentu kada je potrebno rešiti status nekih javnih preduzeća, nekih preduzeća u restrukturiranju, posebno sa stanovišta plaćanja energetskih troškova, finansijske discipline, unapređenja efikasnosti poslovanja menadžmenta", naveo je Vujović. 

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa je kazao da je reforma javnih preduzeća prioritet u postojećem programu te finansijske institucije sa Srbijom. 

"Smatramo da Srbija, ukoliko želi da ostvari potpuni napredak u onom što čini u poslednje dve godine, kada je reč o makroekonomskim postignućima, i ukoliko želi da završi reforme - tada reforma javnih preduzeća mora da bude jasan prioritet", ukazao je Sosa. 

Očekuje se da će predstavnici Vlade Srbije i MMF-a razgovarati i o mogućnostima da se povećaju plate u javnom sektoru i penzije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara