Mladi lekari iz bolnice u Batajnici kažnjeni zbog komentara na Fejsbuku

Foto: Nova ekonomija

Mladi lekari zaposleni u kovid-bolnici u Batajnici su prozvani i sankcionisani zbog toga što su komentarisali odluke čelnika bolnice u neformalnoj prepisci na Fejsbuku, tvrdi za Novu ekonomiju osoba koja je upućena u ovaj slučaj. 

Prve informacije do kojih je došla Nova ekonomija bila je naredba da zaposleni u crvenoj zoni mogu da dobiju samo jedan skafander dnevno, a da, ukoliko odu na pauzu, nakon toga moraju da koriste jednokratni mantil, o čemu je naš portal već pisao.

Međutim, naš izvor tvrdi da je ključni momenat bio kada je zdravstvenim radnicima koji pod punom zaštitnom opremom provode između sedam i devet sati zaključana jedina terasa, odnosno jedino mesto gde su tokom radnog dana mogli da udahnu svež vazduh, a da ne skidaju te skafandere.

Postavlja se pitanje osnovnih uslova rada, ali je u pitanju i poniženje jer su im i pored sve žrtve koju podnose zaključali i jedina vrata gde mogu da dođu do vazduha, objašnjava naš sagovornik.

to su ljudi, naša deca, naše najmilije, naše najvrednije, a ne medicinsko osoblje - kako su ih obezljudili. Njihove porodice ih svakog dana sa zebnjom ispračaju na posao i dočekuju njihov dolazak.

Većina mladih lekara koji rade u kovid bolnici u Batajnici ima sklopljene ugovore o radu na određeno vreme, a komentarisanje na Fejsbuku će ih možda koštati daljeg angažmana, jer im je rečeno da će ovaj "incident" uticati na dalje zaposlenje.

Podsetimo, doktorka Gorica Đokić koja je radila u ovoj ustanovi je za Novu ekonomiju ocenila da "ceo sistem opstaje zahvaljujući entuzijazmu zdravstvenih radnika", naročito mladih lekara i specijalizanata.

Naš sagovornik ističe da se mladi stučnjaci, na kojima sutra treba da počiva naš zdravstveni sistem, tretiraju kao potrošna roba. Od njih traže samo žrtvovanje, a pri tom, još važnije, i slepu poslušnost, kaže on.

Kovid-bolnica: Jedan skafander dnevno, lavabo na podu i entuzijazam lekara

Dodaje da zaposlenima nije obezbeđena voda za piće.

Obrok postoji, ali se nalazi u zelenoj zoni, do koje nije moguće doći bez komplikovanog skidanja tog jedinog skafandera, objašnjava naš sagovornik.

Kaže da im nije adekvatno regulisano ni vreme za pauze, ukoliko uzmemo u obzir teške uslove rada.

Takođe, nije obezbeđen prevoz iz različih delova grada, što im dodatno produžava radno vreme, uključujući i pola sata potrebnih za oblačenje i pola sata za skidanje zaštitne opreme.

Novoj ekonomiji su drugi izvori potvrdili da do kovid-centra u Batajnici postoje četiri organizovane autobuske linije, koje idu po utvrđenom rasporedu, ali da i dalje postoje zaposleni koji do stanice na kojoj mogu da sačekaju autobus moraju da putuju drugim vidovima prevoza. 

tretiraju ih kao potrošnu robu i to još bez prava glasa.

Sagovornik navodi i da nigde u ugovoru o radu ne piše da je zaposlenima zabranjeno da na društvenim mrežama komentarišu naloge rukovodstva.

Svaki dan u crvenoj zoni, a u džepu minimalac

Mladi ljudi koji je završili težak fakultet i koji je spremni da pomažu drugima kada im je najteže i kada su bolesni i nemoćni, ne znaju da su takve stvari zabranjene u zdravstvu Srbije. Ako bi zabrana komentarisanja kao odredba postojala u ugovoru o radu možda bi i to, pored Hipokratove zakletve, imali u vidu, kaže naš sagovornik koji nas je uputio da ove navode proverimo u nadležnim institucijama.

Međutim, direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević nam nije odgovorila ni na poziv ni na SMS poruku.

Nova ekonomija je poslala pisana pitanja o celom slučaju Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, pod čijom upravom je kovid-bolnica u Batajnici, ali nismo dobili odgovore do objavljivanja ovog teksta.

Pitanja su poslata i Ministarstvu zdravlja, ali iako smo telefonskim putem dobili potvrdu da ćemo "odgovore dobiti, ako smo ih poslali", do objavljivanja teksta to se nije desilo.

Katarina Baletić

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (7)

 • stranac

  zato mladi doktori, kad prodje ovo sa pandemijom, lepo put pod noge i recimo za nemacku ili svedsku, gde ce vas da cene kao lekara i kao coveka!

 • prvimaj

  Radnici postoje još samo u zdravstvu - zakon prepoznaje zaposlene!

 • Ananasnisumislili

  Istina, uslovi nehumani, naknada kao sto neko rece 20000 i nize u zavisnosti od skolske spreme....sto to trpimo, evo ne znam, mozda zbog toga sto zelimo da zivimo i radimo tu gde smo rodjeni...a da li je vredno.....

 • Fcbook

  Zbog korone zabranjeno okupljanje u veće grupe, važi i za Facebook ????????????

 • Mila

  Moraju da nose pelene kako bi izdržali 8 sati rada u jednom skafanderu. I još puuuuno toga ....

 • majka Tereza

  Dodatak za rad u najkontaminiranijoj zoni u zemlji je oko 20000 dinara!

 • Miloš

  Vidimo se u Minhenu...